Coronasmittan ökar snabbare igen

2:35 min

Coronasmittan ökar i Sverige, och nu ökar den snabbare igen. Det säger Folkhälsomyndigheten. Alla måste följa de regler som finns mot smittan bättre, säger statsepidemiologen Anders Tegnell.

De två senaste veckorna har coronaviruset spridits snabbare i Sverige igen. Fler människor har smittats varje vecka. Smittan har ökat med ungeför 18 procent på två veckor, säger Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten.

Väldigt många människor smittas med covid-19 varje vecka i Sverige nu. Läget är allvarligt, och vi måste få smittan att minska, säger Anders Tegnell.

– Vi är ju fortfarande i en fas där vi har väldigt omfattande smittspridning. Det är helt klart. Det är inte hållbart att ligga på den här nivån under längre tid. Utan Sverige behöver definititvt komma ner, betydligt längre ner, i smittspridningen.

Alla följer inte reglerna tillräckligt bra, och det är en anledning till att smittan fortsätter öka, säger Anders Tegnell. Men han tycker inte att det behövs hårdare regler och restriktioner. Det som behövs är att alla följer reglerna bättre. Det handlar om att ha så lite nära kontakt med andra människor som möjligt.

– Det handlar hela tiden om att minska antalet personer som träffar andra personer nära. Alla regler vi har går egentligen ut på det, säger Anders Tegnell.

Det är lite fler personer som behöver vård på sjukhus nu än förra veckan. Totalt vårdas nästan 1700 personer på sjukhus för covid-19. 277 av dem vårdas med intensivvård.

Men antalet som dör varje vecka har inte ökat. Det är för att nästan alla äldre på äldreboenden har blivit vaccinerade. Totalt har nu 13 315 personer med covid-19 dött i Sverige.