Utbildning

2000 provskrivare måste bokas om till högskoleprovet

1:50 min
  • Över 2000 av de 29 000 personer som anmälts för att skriva högskoleprovet den 13 mars kommer att bokas om till det andra provtillfället, den 8 maj.
  • Bakgrunden är smittoläget, och att Folkhälsomyndigheten nu kräver två meter mellan varje skrivande.
  • För att klara avståndet i alla lokaler redan på lördag måste därför deltagarantalet minska på vissa håll. De som berörs får besked om några dagar enligt Peter Honeth, nationell samordnare för högskoleprovet.

– Det handlar framför allt om avståndet, mellan de skrivande som Folkhälsomyndigheten skärpt reglerna för, och det gör att man får inte på en del ställen plats med lika många skrivande i lokalerna, säger Peter Honeth.

Sedan länge är det bestämt att vårens högskoleprov skrivs vid två tillfällen, 13 mars och 8 maj, och det handlar om cirka 29 000 deltagare vid varje tillfälle. Men nu blir det alltså en omstuvning mellan proven. Folkhälsomyndigheten skärpte nyligen reglerna, och vill att det är två meter mellan varje skrivande.

För att klara detta i alla lokaler till den 13 mars måste tre av provanordnarna, Stockholms, Göteborgs och Uppsala universitet plocka bort drygt 2000 av dem som skulle skrivit provet nästa lördag. I stället får de personerna genomföra provet i maj, då den nationella samordnaren räknar med att det går att ordna fram tillräckligt stora lokaler och utbilda mer personal.  I början av nästa vecka bara några dagar innan första provet går av stapeln kommer de provskrivare som berörs att informeras enligt Peter Honeth.

– Det är ju olyckligt, det är väl alldeles självklart. för de får besked sent. Men tyvärr är det ju de villkor som inte bara högskoleprovet utan som många i samhället idag arbetar under, att pandemin kan vi inte förutse.

Vet du med säkerhet att det blir ett högskoleprov nästa lördag på alla orter som det ska skrivas på?

– Det enda jag kan säga i dag är att som det nu ser ut kommer det att bli ett högskoleprov nästa vecka, men hela tiden gäller att beroende på pandemin. Skulle det bli en väldigt negativ utveckling, antingen generellt, men kanske framför allt på några orter, kan man inte garantera att det inte kan komma ännu senare besked att man kan behöva ställa in någonstans, säger Peter Honeth, högskoleprovets nationella samordnare.