De får Nobelpriset i fysik för forskning om rymden

2:40 min

Tre forskare får årets Nobelpris i fysik. De har forskat om svarta hål i universum.

Svarta hål suger in allt som finns i närheten i rymden. Inte ens ljus kommer ut. För hundra år sedan gjorde vetenskapsmannen Albert Einstein uträkningar som visade att det kunde finnas svarta hål i rymden. Men han trodde inte själv att de fanns.

1965 upptäckte den brittiske forskaren Roger Penrose att svarta hål kan bildas i universum. Och hans forskning kunde beskriva de svarta hålen. Roger Penrose får den ena halvan av årets Nobelpris i fysik.

Den tyska forskaren Reinhard Genzel och den amerikanska forskaren Andrea Ghez får den andra halvan av årets Nobelpris i fysik. De har upptäckt ett svart hål i vår egen galax, Vintergatan. Andrea Ghez är den fjärde kvinnan någonsin som får Nobelpriset i fysik.

Det här är väldigt viktig kunskap om hur saker fungerar i universum. Det säger Ariel Goobar som är professor i fysik på Stockholms universitet. Kunskapen används bland annat för att kunna navigera med GPS-teknik. Det säger han till Ekot.

Nobelpriset är ett stort svenskt pris som delas ut varje år. Varje pris är 10 miljoner kronor. Den här veckan presenteras vilka som får årets priser. Det finns fem olika Nobelpris, i medicin, fysik, kemi, litteratur och fred. Det finns också ett ekonomipris som delas ut till Alfred Nobels minne.