De får Nobelpriset i kemi

2:44 min

För första gången får två kvinnliga forskare Nobelpriset i kemi tillsammans. De har gjort en upptäckt som kallas gensaxen, som kan förändra DNA. Den kan bland annat användas för att bota allvarliga sjukdomar.

Den franska forskaren Emanuelle Charpentier och den amerikanska forskaren Jennifer A Doudna får dela på Nobelpriset i kemi. De har upptäckt gensaxen, som är ett slags verktyg som kan ändra i DNA.

Upptäckten har varit väldigt viktig för annan forskning. Gensaxen kan användas på många sätt. Till exempel har forskare skapat växter som odlas för mat, och som klarar av torka, mögel och kyla. Forskare har också använt gensaxen för att skapa nya behandlingar mot cancer. Och forskarna tror att de snart kan bota svåra sjukdomar som går i arv, med hjälp av gensaxen.

Emanuelle Charpentier gjorde en del av forskningen på Umeå Universitet i Sverige. Hon är fortfarande hedersdoktor där, och priset är väldigt viktigt för Umeå universitetet.

Det är mycket ovanligt att det är två kvinnor som får Nobelpriset. Nu har totalt 7 kvinnor fått Nobelpriset i kemi. Priset har delats ut sedan år 1901.

Varje Nobelpris är 10 miljoner kronor. Den här veckan presenteras vilka som får årets priser. Det finns fem olika Nobelpris, i medicin, fysik, kemi, litteratur och fred. Det finns också ett ekonomipris som delas ut till Alfred Nobels minne. Priserna delas ut på Nobeldagen, den 10 december.