De flesta av Sveriges landskapsdjur mår bra

2:18 min

Varje landskap i Sverige har ett landskapsdjur. Nu har organisationen Världsnaturfonden undersökt hur Sveriges landskapsdjur mår. Flera arter mår bättre nu än för trettio år sedan. Men några arter är fortfarande hotade.

Landskapsdjur är djur som är som en symbol för varje landskap. Det finns också landskapsblommor och landskapsfåglar.

Här är några exempel på Sveriges landskapsdjur: Älg i Jämtland, björn i Härjedalen, knubbsäl i Bohuslän, lodjur i Hälsingland och fjällräv i Lappland.

Organisationen Världsnaturfonden har undersökt hur Sveriges landskapsdjur mår idag. Om det finns många djur, och om de är hotade eller inte.

De allra flesta av arterna mår bra. Och många arter mår bättre idag än för trettio år sedan. Till exempel vargar, björnar, tranor och knubbsälar. Det finns många fler djur av de arterna idag än för trettio år sedan.
Och det beror på olika saker. Flera djur har blivit mer skyddade från jakt, till exempel. Det beror också på att det finns mindre giftiga kemikalier i naturen nu.

Men det är fortfarande svårt för flera djurarter. Till exempel berguv, fjällräv och lodjur. De är bland annat hotade av olaglig jakt. Och av förändringar i klimatet.