De flesta som behöver intensivvård är ovaccinerade

2:36 min

De flesta covidsmittade som nu behöver intensivvård är personer som inte har vaccinerat sig. Det visar siffror från Svenska Intensivvårdsregistret.

De som blir mest allvarligt sjuka i covid-19 vårdas med intensivvård, på IVA. De flesta vårdas då i respirator. Antalet covidsmittade som behöver intensivvård fortsätter att öka i Sverige. Och de flesta av dem har inte tagit något vaccin mot covid-19.

Under augusti var det totalt 89 patienter med covid-19 som intensivvårdades. Av dem var minst 82 procent helt ovaccinerade. För några patienter fanns ingen information om de var vaccinerade eller inte. Så det var troligen ännu fler som var ovaccinerade.

Bara sju av covidpatienterna på IVA i augusti var fullt vaccinerade. Johnny Hillgren är läkare och har hand om ett register med statistik om intensivvården i Sverige. Han säger att detta visar att vaccinet fungerar väldigt bra. Inget vaccin skyddar till 100 procent, särskilt inte för personer med lägre immunförsvar. Det säger Johnny Hillgren till Ekot.

Alla patienter har rätt till samma vård, enligt lagen. Och alla patienter får samma vård, säger Karin Frisell som är överläkare på IVA på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Men hon säger att det kan påverka motivationen hos vårdpersonalen, när det är så många patienter som är ovaccinerade. Det säger hon till Ekot. 

– Det är klart att vi tar hand om alla patienter. Men om man börjar tänka på, att om de här patienterna hade gått och vaccinerat sig, så hade de inte legat här. Då blir man allt från arg till deppig.

Alla kan ju inte vaccinera sig.

– Nej, precis. Men de patienter som har kommit nu, det är sådana som har valt att inte vaccinera sig. Inte av hälsoskäl, utan av andra skäl, säger Karin Frisell.