De flesta universitet kommer ha distansundervisning till hösten också

3:26 min

De flesta universitet kommer fortsätta med undervisning på distans, till hösten. Trots att de nu får ha undervisningen på plats. Det visar en undersökning från Ekot.

Studenten Emma Hansson i Lund är förberedd på att undervisningen på distans fortsätter ett tag till.

– Ja, nånstans så har jag i alla fall inte tänkt att "ja, nu är det som vanligt igen". Man ser ett ljus i tunneln, men det är ett tag kvar, säger Emma Hansson.

De flesta universitet har haft majoriteten av undervisningen på distans, under hela pandemin. Studenterna har inte varit på plats i skolan, utan de har studerat hemifrån. Föreläsningar och lektioner har varit digitala.

Men nu får universitet och högskolor ha undervisning på plats igen. Det började gälla för en vecka sedan. Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm och Linnéuniversietet i Kalmar och Växjö planerar att ha all undervisning på plats i skolan till hösten. Men de flesta universitet säger att de kommer fortsätta med en del distansundervisning. Det visar en undersökning som Ekot har gjort.

Stockholms universitet planerar att ha den mesta undervisningen på plats, men de ska inte ha stora föreläsningar med många studenter i samma sal. Lunds universitet säger att de flesta utbildningar kommer vara digitala, på distans, den första halvan av höstterminen.

Och flera universitet säger att det framför allt är nya studenter som kommer få vara på plats i skolan. Till exempel i Karlstad, Umeå och Luleå. Jenny Hägg Vilhelmsson är chef för studentavdelningen vid Luleå tekniska universitet. Hon säger att det är viktigast för de helt nya studenterna att få träffa sin klass.

– Vi både vet och tror att det finns större fördelar för dem att få träffa sin klass. Då tror vi också att de presterar bättre och mår bra också, av att befinna sig på universitetsområdet, säger Jenny Hägg Vilhelmsson.

Malmö universitet kommer ha en blandning av digital undervisning på distans och undervisning på plats, för alla studenter. Per Hillbur är prorektor på Malmö universitet. Han är glad att studenter nu kan komma tillbaka till universitetet och få undervisning på plats.

– Det har ju varit nu nästan ett och ett halvt år när många har varit isolerade. Så att vi ser ju väldigt mycket fram emot det här, naturligtvis, säger Per Hillbur.