De hittade stenen från rymden

3:18 min

En stor meteorit, alltså ett slags sten från rymden, är hittad. Den landade utanför Enköping i november. Det är en 14 kilo tung klump av järn.

Anders Zetterqvist är en av de två geologer som hittade meteoriten. Han hoppas att forskare kan lära sig mycket av den, säger han till P4 Uppland.

– Jag hoppas att det kan tillföra ny kunskap, till vetenskapen.

Den 7 november kunde många människor se ett konstigt ljus på himlen i Uppland. Det var en sten från rymden, en meteorit, som landade någonstans utanför Enköping. Senare hittades små delar av stenen. Men experter trodde att det fanns en större sten, och fortsatte att leta.

Geologerna Anders Zetterqvist och Andreas Forsberg hittade till slut den stora stenen. Geologer är personer som studerar jordklotet och berg och sten. Meteoriten väger 14 kilo och är av järn.

Experterna tror att stenen kommer från asteroider runt planeten Mars. Den kan vara så gammal som 4,6 miljarder år, då universum bildades. Det är mycket äldre än alla bergsorter på jorden. Därför är den intressant för forskningen.

Många människor filmade meteoriten när den kom in över Uppland. Därför kunde man räkna ut var den landade, och hur den hade rört sig. Det är spännande, säger Anders Zetterqvist.

– Det är ju spännande att det är en järnmeteorit, och att det är en bestämd bana för den här meteoriten. Man kan ju räkna fram det i och med att det finns massa filmer på den.

Ja det pratas ju om att den har kommit någonstans bortifrån Mars.

– Ja precis, förmodligen så är den från asteroidbältet, säger geologen Anders Zetterqvist till P4 Uppland.

Oftast brinner stenar upp i atmosfären innan de når jorden. Men ibland landar större stenar på jorden. Då syns ett ljus på himlen. I november kunde många också höra ett mullrande ljud när meteoriten träffade marken.

Den största meteoriten som någon hittat i Sverige vägde 1200 kilo och var en meter i diameter. Men det var ingen som såg när den landade. Det här är första gången som man hittar en meteorit som man också har sett landa på jorden.