BARNRADIONS BOKPRIS

De nominerade böckerna 2021

Nu står det klart vilka fem böcker som har nominerats till Barnradions bokpris 2021. Bland de nominerade finns till exempel en bok av en debutant – Den riktiga solen av Peimaneh Mollazehi, och en uppföljare till förra årets vinnarbok av Jenny Jägerfeld.

Bokprisvecka på höstlovet

Den vinnande boken kommer att utses av en jury bestående av sjätteklassare i höst. Deras boksamtal blir en serie med sex program, ett avsnitt om varje bok plus ett finalavsnitt. Programmen med Barnradions bokpris sänds under läslovet v44.

De fem böcker som har nominerats till Barnradions bokpris 2021 är:

DEN RIKTIGA SOLEN
av Peimaneh Mollazehi, Lilla Piratförlaget

Salman längtar till solen, den i Spanien. Hans föräldrar längtar till den riktiga solen, den i Baluchistan. Denna bok om tillhörighet tar oss till ett äventyr på andra sidan jorden, där släktingar lever och kämpar för en bättre värld. Salman får för första gången resa till föräldrarnas hemland. Det blir en spännande resa som föder många nya tankar och insikter. Hemma i Sverige igen längtar han tillbaka till den riktiga solen.

DONNY
av Thomas Halling, Alfabeta

Många människor växer upp i ett hem med missbruk och dålig ekonomi. Donny är en av dem. Det är lätt att låna pengar av kriminella. Det gör Donny. Det är svårt att betala tillbaka sin skuld. För Donny blir det omöjligt.

FULA TJEJER
av Johanna Lindbäck, Lisa Bjärbo och Sara Ohlsson, Lilla Piratförlaget

En berättelse om tre starka tjejer som inte finner sig i att bli kränkta utan vill veta sanningen om kontot Fula tjejer. En bok om mod och om att stå upp för sig själv.

MIN STORSLAGNA DÖD
av Jenny Jägerfeld, Rabén & Sjögren

En rolig och intensiv bok om vänskap, kärlek och syskon. Sigge måste våga vara sig själv. Han har svårt att säga nej till skolans populäraste killar. Han sviker både sig själv och sin bästa vän i strävan efter att bli omtyckt. Dessutom inser han att han är kär i Adrian. Nedräkningen till skolans julshow har börjat och med den Sigges storslagna död.

NÅT TRASSLIGT INUTI
av Cina Friedner, Rabén & Sjögren

En bok om psykisk ohälsa sett genom Isas ögon. Isa som har en sjuk pappa och en omvärld där många inte vill prata om det. När hon möter skolans snyggaste kille på sjukhuset förstår hon att det finns flera ungdomar som är i samma situation som hon. Deras hemlighet får dock oanade konsekvenser.

Stort GRATTIS till de nominerade - och välkomna att läsa böckerna och såklart lyssna på programmen på höstlovet!