De plockade 109 kilo kantareller

2:04 min

Det verkar finnas mycket kantareller i skogen i år. I alla fall i Lappland, där Olle Jonsson och hans familj plockade 109 kilo kantareller i helgen.

Han säger till P4 Västerbotten att det var svamp överallt i skogen.

– Alltså det var helt absurt. Det är helt sjukt. Det var svamp precis över, över, överallt. Det var helt otroligt, säger Olle Jonsson.

Alla får plocka bär och svamp som växer i naturen i Sverige. Många tycker om att plocka svamp i skogen på hösten, och de gula kantarellerna är särskilt populära. Men de kan vara svåra att hitta. Och vädret påverkar hur mycket kantareller det finns varje år.

Därför blev Olle Jonsson och hans familj förvånade över hur mycket kantareller de hittade i skogen i Lappland i norra Sverige. De hittade en plats där det fanns otroligt mycket gula kantareller. De plockade och plockade, och till slut hade de plockat 109 kilo svamp. De fyllde över tio plastkassar med kantareller. Olle Jonsson säger att det var så lätt att plocka dem, som om de var vindruvor på marken. Det säger han till P4 Västerbotten.

– Det är svårt att beskriva det. Det var som att, det var svamp precis överallt. Och det som var så unikt var att de var så torra, fina. Och sen drog du lös dem från backen, som du drar liksom vindruvor. Bara klicka lös dem från backen. Ja det var väldigt rogivande helt enkelt, säger Olle Jonsson.

Olle Jonsson och hans familj har gett bort en del av kantarellerna till släkt och vänner, och de har sålt en del. Men de ska också äta mycket själva säger han till P4 Västerbotten.

– Ja, vi är ju stora svampkonsumenter, säger Olle Jonsson.