Iran

Demonstrationer mot regimen i Iran efter vattenbrist och torka

1:57 min
  • I Iran har demonstrationer och protester mot hur landets regim hanterat den värsta torkan på 50 år spridit sig, även till huvudstaden Teheran.
  • Hittills har flera personer dödats.
  • Samtidigt får regimen också hård kritik för hanteringen av coronapandemin i landet. 

I en av de värst drabbade provinserna med mer än fyra miljoner människor, finns det inte längre något vatten i kranarna för många människor som är desparata och demonstrerar i flera städer mot regimen, säger en demonstrant till Ekot:

-Kampen för våra rättigheter kommer att fortsätta till sista man. Om vi inte dör av vattenbrist, så kommer vi att dö av regimens kulor. Det är den bittra sanningen. Vi kräver det som borde vara varje människas rättighet, nämligen tillgång till vatten, säger denne demonstrant som vill vara anonym.

Enligt demonstranten, som deltar i protesterna i provinshuvudstaden Ahvaz till den värst drabbade Khuzestanprovinsen av torkan, så använder polis och säkerhetsstyrkor ett kraftigt övervåld mot demonstranterna. Både skarp ammunition och tårgas har använts.

Även om internet uppges ha stängts av, i åtminstone en provins, så har ändå flera olika videoklipp spridits via sociala medier och delats flitigt av regimkritiska journalister som aktivister som lever utomlands, i exil.

På bilder så framgår det också hur just demonstranter möts av säkerhetsstyrkor och poliser som använder skarp ammunition och tårgas, något som alltså demonstranten berättar för Ekot.

Efter demonstrationer som uppges ha skett under onsdagskvällen, för sjätte dagen i rad, så ses också flera bilder på skadade människor som körs iväg till sjukhus efter demonstrationerna.

I ett videoklipp som uppges komma från en tunnelbanestation i huvudstaden Teheran hörs människor ropa "bort med Khamenei" och "bort med den Islamiska republiken".

Irans högste ledare Khamenei anklagas alltså för att inte klara av att ge alla iranier vatten i den värsta torkan som drabbat landet på 50 år.

Obekräftade uppgifter i flera internationella medier talar också om att vatten har stängts av till just delar av Khuzestanprovinsen där över fyra miljoner människor bor, alldeles intill Kuwait, för att fördela vatten till andra provinser som drabbats av torkan i Iran.

Samtidigt får regimen också hård kritik för att den anses ha misslyckats med att hantera coronapandemin i landet och genom videoklipp från bland annat tunnelbanestationen, så uppges nu protesterna även ha spridit sig till huvudstaden Teheran. Även om inhemska medier i Iran inte rapporterar om de här protesterna.

Demonstrationerna anses också vara de mest omfattande mot regimen på flera år.

Jan Andersson, Istanbul
jan.andersson@sverigesradio.se