Den 29 september försvinner nästan alla restriktioner

3:28 min

Den 29 september försvinner nästan alla restriktioner mot coronaviruset. Då får man vara stor publik på bland annat konserter och matcher igen. Folk behöver inte jobba hemifrån, och reglerna för restauranger och barer försvinner. Det är för att så många människor nu är vaccinerade, säger regeringen och Folkhälsomyndigheten.

Socialminister Lena Hallgren säger att vaccinationerna är vägen ut ur pandemin.

– Vårt samhälle är i ett nytt och ett bättre läge. Det är framför allt ovaccinerade personer som blir allvarligt sjuka och läggs in på sjukhus. Det leder till ett högre tryck i vården på vissa ställen. Och därför måste det regionala och det lokala arbetet fortsätta, för att nå alla grupper så att vaccinationstäckningen blir hög och jämlik i hela landet. Därför att vaccin är vägen ut ur den här pandemin, säger Lena Hallengren.

Folkhälsomyndigheten och regeringen har en plan för hur restriktionerna mot coronasmittan i Sverige ska tas bort. De första stegen har tagits under sommaren, då flera regler har blivit lättare. Och om tre veckor, den 29 september, tas nästa steg. Då försvinner nästan alla restriktioner mot coronaviruset.

Reglerna om hur många människor som får samlas tas bort. Restauranger och barer får släppa in hur många gäster de vill, och det behöver inte vara avstånd mellan sällskapen. Folk får dansa på nattklubbar igen. Och folk behöver inte längre jobba hemifrån.

Men alla måste fortfarande stanna hemma, och testa sigm, om de får symtom. De reglerna finns fortfarande kvar efter 29 september.

Över 80 procent av alla som är 16 år och äldre har nu fått minst en dos vaccin. 70 procent har fått två doser. Folkhälsomyndigheten säger att det är vaccinationerna som gör den stora skillnaden mot smittan nu. Vaccinen gör mer skillnad än restriktioner.

Vaccinerade personer kan leva nästan som vanligt efter den 29 september, säger Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson. Men för ovaccinerade är det fortfarande stor risk att man blir svårt sjuka om man smittas. Särskilt om man är äldre.

– De besked vi lämnar idag innebär att vaccinerade i princip kan leva som vanligt igen efter den 29 september. För ovaccinerade gäller att de även fortsättningsvis till hög grad riskerar att drabbas av allvarlig sjukdom. Och det kommer att vara ett bekymmer när vardagslivet kommer att återgå mer till det normala. Så vänta inte. Se till att gå och vaccinera dig, säger Johan Carlson.