Den misstänkte 22-åringen är häktad för flera mordförsök

3:42 min

Mannen som misstänks för attackerna i Vetlanda häktas för sju mordförsök. Den 22-årige mannen var upprörd i rättssalen, och ropade att han inte hade gjort något.

Mannen är misstänkt för attackerna mot människor i Vetlanda i onsdags. En man med kniv attackerade människor på olika platser i staden. Sju män skadades, flera av dem fick allvarliga skador. Polisen sköt den misstänkte mannen i benet och tog fast honom.

Idag var det var en förhandling i tingsrätten, där åklagaren bestämde att mannen häktas. Det betyder att han kan sitta inlåst under en längre tid, medan polisen utreder fallet. Just nu är mannen misstänkt för sju försök till mord. Men polisen fortsätter också att undersöka om det kan vara ett terrorbrott.

Sveriges Radios reporter Ola Finell var på plats i tingsrätten under förhandlingen. Han berättar att den misstänkte mannen såg orolig och lite arg ut. Och efter ett tag ropade han att han inte har gjort det här.

– Efter en stund in i häktningsförhandlingen så slog han argt i bordet och sa att "jag har inte gjort det här". Så han gav ett intryck där han då visade tydligt att han inte tyckte att han har gjort de här gärningarna, säger Ola Finell.

Den misstänkte mannen kom från Afghanistan till Sverige 2016. Han dömdes för ett narkotikabrott i juni 2019. Han hade rökt cannabis, Han fick då böter som straff. När polisen förhörde honom om narkotikabrottet så berättade mannen att han ätit mediciner mot psykiska problem. Det skriver nyhetsbyrån TT.

Tingsrätten bestämde att läkare ska undersöka mannen, för att se om man behöver göra en större undersökning av hans psykiska hälsa. Om en brottsling är psykiskt sjuk så kan hen bli dömd till vård istället för fängelse. Det är därför man gör en sådan undersökning.

Tre av de skadade männen har fått åka hem från sjukhuset idag. Fyra av dem är kvar på sjukhus, men har blivit bättre sedan igår. Det säger sjukvårdsdirektören i Region Jönköping till P4 Jönköping.

I den lilla orten Vetlanda är många människor påverkade av attackerna. Många såg det som hände, och många är chockade. Karl-Henrik Landegren är en av invånarna som tände ljus på en av platserna där attackerna hände. Han säger att det är svårt att förstå det som har hänt.

– Jag tror inte man förstår innerst inne egentligen vad som har hänt. Alla är nog bara chockade. En helt vanlig vardag, och så plötsligt vänder omvärlden upp och ner på allt. Som sagt, det är ofattbart, det som har hänt. Det går inte riktigt att ta in, säger Karl-Henrik Landegren till P4 Jönköping.