2021 års vinnare

Den riktiga solen vinner Barnradions bokpris 2021!

4:16 min

Det blir Peimaneh Mollazehi med boken Den riktiga solen som får ta emot Barnradions bokpris 2021!

Det började med en sommar av intensivt läsande. Sedan följde sex program i radio där barnjuryn diskuterade de nominerade böckerna. Och nu har juryn röstat fram den bok och författare som vinner årets bokpris.

Den riktiga solen handlar om Salman, en kille som längtar till solen, den i Spanien. Hans föräldrar längtar till den riktiga solen, den i Baluchistan. Denna bok om tillhörighet tar oss till ett äventyr på andra sidan jorden, där släktingar lever och kämpar för en bättre värld. Salman får för första gången resa till föräldrarnas hemland. Det blir en spännande resa som föder många nya tankar och insikter. Hemma i Sverige igen längtar han tillbaka till den riktiga solen.

Motiveringen lyder:

“Den riktiga solen berör oss genom sin gestaltning. Den skapar igenkännande för några läsare och nya kunskaper för andra. Den utspelar sig i ett land långt borta där flickor inte har samma rättigheter som andra medborgare.

Huvudpersonen Salman genomgår en resa i att lära känna sig själv, förstå sina föräldrars längtan till hemlandet och uppskatta landet han bor i idag.

I den här boken blir vänskap den största styrkan för att lösa alla spännande problem som uppstår när dom kämpar för ett rättvisare värld för alla.

En bok att läsa, prata om… och läsa om och om igen!”


Stort grattis till Peimaneh och till Esila, Filip, Linus, Emran och Ida i juryn som gjort en grymt jobb med att läsa och diskutera alla böcker!