Det är dags att deklarera och helst digitalt

3:23 min

Nu är det dags att deklarera. På måndag, den 3 maj, är sista dagen att lämna in deklarationen med information om sin inkomst och skatt till Skatteverket. Men i år ska man helst inte lämna sin deklaration på Skatteverkets kontor, på grund av pandemin. Det finns andra sätt att deklarera digitalt, säger Johan Schauman, som är deklarationsexpert på Skatteverket.

– Därför vill vi vädja till er som tänker deklarera och använda papper att kika på alternativen till att åka in till ett kontor och lämna deklarationsblanketten.

Varje år i början av maj ska alla människor i Sverige deklarera. Då lämnar man information om sin inkomst under året och om den skatt som man ska betala. De flesta behöver bara godkänna informationen som Skatteverket redan har. Men den som har eget företag måste skriva in informationen i deklarationen själv.

Tidigare skrev alla på en pappersblankett som man skickade med post eller lämnade på Skatteverkets kontor. För många var det en tradition att gå till Skatteverket och lämna deklarationen.

Fortfarande går ungefär 250 000 personer till Skatteverkets kontor varje år och lämnar deklarationen på papper. Men i år ber myndigheten människor att inte samlas på deras kontor. De ber alla som kan att deklarera på andra sätt. Man kan deklarera digitalt på hemsidan med ett BankID, eller på telefon eller sms. Man behöver inte ha en dator eller en smartphone, säger Johan Schauman.

– Det allra säkraste och enklaste sättet det är att använda sig av de förtryckta koderna som finns på deklarationsblanketten och helt enkelt ringa eller sms.a in deklarationen, säger Johan Schauman.

Den som ändå vill deklarera på papper, kan skicka deklarationsblanketten på posten. Man kan lämna den i en postlåda ända till den 3 maj, säger Johan Schauman.

– Uppsök inte våra kontor, utan posta istället i en vanlig postlåda. Du kan posta din deklaration i en sån postlåda ända till den tredje maj 24.00, säger Johan Schauman på Skatteverket.