Det är farligt för hälsan att sitta stilla mycket på jobbet

2:54 min

De som sitter stilla mycket på jobbet kan få problem med hälsan. Företagen ska hjälpa sina anställda så att de inte blir sjuka av sitt jobb. Men många företag gör inte det. De måste göra mer för att folk inte ska bli sjuka av att sitta stilla. Det säger myndigheten Arbetsmiljöverket.

Leif Persson kör taxi i Stockholm. Han har gjort det i 20 år och han har blivit sjuk. Han fick hjärtsvikt och vårdades på sjukhus. Det säger han till Ekot.

– Klart man sitter still när man kör bil. Jag har redan fått mitt straff, jag har legat på sjukhus för hjärtsvikt, så det kan man ju koppla ihop med stillasittande, jag har kört taxi i 20 år, så det hänger ju ihop.

Många som jobbar på kontor och chaufförer, till exempel, sitter stilla på jobbet hela dagarna. Det ökar risken för skador och sjukdomar. Man kan få ont i ryggen. Risken för diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar ökar också. Men det pratar man inte om på jobbet, säger taxichauffören Leif Persson.

– Nej, absolut inte, inte ett dugg, det finns inget intresse för nåt sånt snack.

Arbetsmiljöverket är en myndighet som kontrollerar företag och hur de jobbar med arbetsmiljön. De kan straffa företag med böter om de inte följer reglerna. Nu har Arbetsmiljöverket granskat 1400 arbetsplatser. Hälften har brister när det gäller anställda som sitter stilla.

De måste göra mer för att människor inte ska bli sjuka på jobbet. Det säger generaldirektören säger Erna Zelmin till Ekot. Hon tror inte att företagen har tänkt på hur farligt det är att sitta stilla länge.

– Man har inte tänkt på att det här på lång sikt kan ge hälsoproblem på jobbet.

Erna Zelmin, generaldirektör på Arbetsmiljöverket.