Det behövs fler personer som jobbar med att göra film och serier

2:43 min

Det behövs fler personer som jobbar med att göra filmer och tv-serier. Det är brist i hela Sverige. Det rapporterar Kulturnytt.

Eva Hamilton är ordförande för Film- och tv-producenterna. Det är en organisation för produktionsbolag som gör film, tv och reklamfilm. Hon säger att det är brist på personer inom många olika yrken. Till exempel producenter och inspelningsledare, säger hon till Kulturnytt.

– Det är producenter, det är inspelningsledare, det är projektledare, det är atttributörer, ja det är i stort sett hela skalan, säger Eva Hamilton.

En av orsakerna är att man gör mycket mer tv-serier i Sverige idag. Det tar mycket längre tid att spela in serier än filmer, eftersom det är flera avsnitt. Och då räcker inte filmarbetarna till alla produktioner av filmer och serier.

Det kan bli svårt att göra alla produktioner man vill göra i Sverige, när det är brist på filmarbetare. Det säger Kristina Börjesson som är produktionschef på Film i Väst. Film i Väst är en fond som finansierar många stora filmer och serier. Kristina Börjesson säger att det också kan bli mycket press på de som jobbar, om de inte har tillräckligt mycket utbildning och erfarenhet. Då kan filmerna och serierna bli sämre också, säger hon till Kulturnytt.

– Och då blir det ju dels en påverkan på de som jobbar förstås, med produktionen. Men det blir ju också en inverkan på att man kanske inte når samma resultat rent kvalitativt, som man har tänkt sig, säger Kristina Börjesson.

Nu kommer en del nya utbildningar så att det ska bli fler filmarbetare i Sverige. Bland annat en ny utbildning till producent och flera kortare kurser för filmarbetare. Det rapporterar Kulturnytt.