EM i fotboll 2021

Det blir ett EM – inte likt något annat

Radiosportens chef Markus Boger skriver om ett väldigt speciellt fotbolls-EM som spelas i tolv länder och nu också i skuggan av corona. Radiosporten kommer sända alla matcherna och rapporterar dagligen om det senaste som händer. Och det blev en rivstart för bevakningen av landslaget.

Den svenska landslagstruppen fick sämsta tänkbara start på uppladdningen inför europamästerskapen som börjar om bara några dagar. Inte bara ett covid-19-fall, på en av de största stjärnorna, utan två. Hittills. Förbundskapten Janne Andersson som nästan alltid har snabba svar på den ena utmanande frågan efter den andra och som i Radiosportens opinionsundersökning om förtroendet för honom , fick ett massivt stöd av svenska folket, såg närmast villrådig ut inför den helt nya situationen. Nyheterna, intervjuerna,  kommentarerna och reaktionerna kunde höras på en och samma plats i SR Play i den uppskattade tjänsten EM-kollen som nu, med en rivstart, dragit igång.

När dåvarande UEFA-presidenten och gamle stjärnspelaren Michel Platini drev igenom idén att EM 2020 skulle genomföras i tolv olika länder med budskapet ”ta fotbollen till fansen”, stod det klart att det skulle bli ett mycket speciellt EM. Beslutet fick också mycket kritik, både av miljömässiga, logistiska och upplevelsemässiga skäl. Ett annorlunda EM skulle det bli hur som helst, men ingen hade då i sin vildaste fantasi kunnat förutse hur svårt och hur annorlunda det skulle bli.

Det sköts upp ett år, men med mängder av restriktioner, coronabubblor, regelverk och publikbegränsningar kommer det nu trots allt att bli ett europamästerskap - och även om vi nog inte sett och hört om det sista coronafallet under mästerskapet vet vi att fotboll engagerar. Inte minst det svenska fotbollslandslaget. På arenorna kommer det inte lysa av lika många gula tröjor på det sätt vi vant oss vid, men framför tv-apparaterna kommer svenska folket att bänka sig, i hörlurar och i bilar kommer miljoner att lyssna på gruppspelsmatcherna mot Spanien, Slovakien och Polen – och skulle Sverige gå vidare blir det garanterat fotbollsfeber igen, liknande den från VM 2018.

Radiosporten satsar stort

Radiosporten punktmarkerar det svenska landslaget och följer det så nära det går, både under förläger i Göteborg, inför och efter matcherna i Sevilla och i S:t Petersburg. Vi är på plats och refererar från kommentatorspositionen, bakom det ena målet har vi en reporter som ger unika radiomässiga närbilder och efter match har vi de snabbaste intervjuerna med både Janne Andersson och matchens hetaste spelare.  Den tidigare landslagsstjärnan Johan Elmander är en av våra nya experter och bildar ett team med ordkonstnären Christian Olsson. Susanna Andrén, den första kvinna i världen som refererade från ett herrmästerskap, bildar ett team med expert Richard Henriksson som under våren gjort succé med den nya podden Matchen. Radiosporten bevakar och sänder från i princip samtliga 51 matcher under EM – och även om vi p.g.a  pandemin, vid sidan av Sveriges matcher, sänder de flesta matcherna hemifrån Stockholm eller Göteborg, kommer också Andreas Matz, Dag Malmqvist, Jonas Enarson och expert Nanne Bergstrand se till att skapa bilder och spegla dramatiken på bästa sätt. Reportrar i Spanien och Ryssland är Jens Prytz och Martin Hedberg.

Matcherna hör du i Sveriges Radio P4 och i SR Play, nyheter uppdateras hela tiden i EM-kollen och dygnet runt kan du alltid vara med och diskutera aktuella frågor på våra konton i sociala medier.

Fotbolls-EM är stort, men det är faktiskt bara ett i raden av EM som du kan följa i Radiosporten denna heta sportsommar. Till exempel sänder vi också medaljakten i bordtennis-EM, från basket-EM, volleyboll-EM, Paralympics och så klart det största av allt, OS i Tokyo.

Men det tar vi då, nu följer vi de sista förberedelserna inför EM. Ladda gärna upp med vårt införprogram i P4 på fredag, kl.14.03.

Markus Boger, redaktionschef Radiosporten

Radiosportens rapportering från EM hittar du på webben här: https://sverigesradio.se/grupp/34787