Det dödliga våldet ökade förra året

2:58 min

Det dödliga våldet ökade i Sverige förra året. 124 personer dödades. Och det är fler och fler som skjuts ihjäl. Det här är oroväckande, säger forskaren Manne Gerell till Ekot.

– Det är den högsta siffran i antal vi sett på länge, och det är den högsta vi sett per invånare sedan 2007. Så det är klart att det är uppseendeväckande och oroväckande, säger kriminologen Manne Gerell från Malmö Universitet.

124 personer dödades i Sverige förra året, och de allra flesta var män. Många var unga män i Stockholm. Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ. Det är den högsta siffran sedan början av 1990-talet. Det är också fler och fler som dödas av skjutvapen, som pistoler. Förra året dödades 48 personer med skjutvapen. Det är nästan tre gånger så många som för tio år sedan.

Samhället behöver göra mer mot de unga männen i kriminella gäng som skjuter varandra, säger kriminologen Manne Gerell.
– Vi behöver ha bättre lösningar för att hantera de unga våldsamma män som skjuter i kriminella nätverk.

Amir Rostami är kriminolog på Högskolan Gävle. Han säger att polisen måste lösa fler brott och hitta de skyldiga personerna, för att minska det dödliga våldet. Det är viktigt att lösa alla brott, inte bara de grövsta, säger han till Ekot.

– Inte bara för mord, utan även mordförsöken. Även de driver ju på våldsspiralerna, säger forskaren Amir Rostami.

Maritha O'Gilvie förlorade sin 19-åriga son Marley 2015. Han sköts ihjäl i Vårby i Stockholm. Och Maritha känner flera med anhöriga som har skjutits ihjäl de senaste åren. Hon tycker att man ofta glömmer bort mordoffren. Många pratar bara om dem som att de var kriminella, säger hon till Ekot.

– Det här är ju nåns barn, nåns bror, nåns pojkvän, nåns kompis. Det blir så skevt när vi pratar om de här mordoffren, för de är ju faktiskt det, och många är ju dessutom fortfarande barn. Man pratar om det med att rycka på axlarna, för att "de var ju faktiskt bara kriminella".