Det finns många platser att söka på yrkeshögskolan

2:30 min

Det finns många platser på Yrkeshögskolan. Inför höstterminen finns det lediga platser att söka på nästan 150 utbildningar.

Många har blivit arbetslösa under pandemin. Därför har man startat fler studieplatser på många utbildningar, bland annat inom yrkeshögskolan. Yrkeshögskolan är utbildningar efter gymnasiet, till yrken där det behövs fler som jobbar. I alla utbildningar ingår att man gör praktik ute på en arbetsplats. De flesta som går en utbildning på Yrkeshögskolan får jobb efteråt.

– Våra utbildningar är ju skräddarsydda till behoven på arbetsmarknaden, säger Jessica Sjönell, analytiker på Myndigheten för yrkeshögskolan, till Ekot.

Det är många fler personer som söker utbildningar inom Yrkeshögskolan nu än tidigare. Men utbildningarna och studieplatserna har också blivit många fler. Till hösten startar drygt 1000 utbildningar, med över 35 000 platser. Och det finns fortfarande platser kvar att söka på många utbildningar.

Förra året var utbildningar till lokförare och inom apotek mest populära. Och det var mest lediga platser på utbildningar inom teknik och data.

Vad är det då för utbildningar som man fortfarande kan söka till inför höstterminen? Jessica Sjönell på Myndigheten för yrkeshögskolan ger några exempel.

– Det finns bland annat utbildningar inom teknik och tillverkning, som ventilationsingenjör, CAD-konstruktör, vindkraftstekniker. Men öven frontend-utvecklare och business to business-säljare, och ambulanssjukvårdare, är några av de utbildningar som fortfarande tar emot ansökningar, säger Jessica Sjönell.