film

Det här ska du inte missa på filmfestivalen i Göteborg

2:29 min

I dag startar Göteborgs filmfestival och ska hålla på i elva dagar. Det här är den 44:e festivalen, men i år är det, förstås på grund av pandemin, inte mycket som är sig likt.

Festivalen pågår, med några små undantag, på nätet. Kulturnytts kritiker Emma Engström tjuvstartade på torsdagkvällen och var ensam i publiken på festivalens största biograf Draken.

– En väldigt speciell upplevelse. Festivalens tema är sociala avstånd, men jag kom nästan ännu närmare människorna på vita duken än i en full salong. Som att vara ensam på en väldigt vacker plats. Jag såg en omtalad fransk film som heter "Gagarine", som förvandlar det vi brukar benämna en särskilt utsatt plats, den förvandlar en nedgången förort till ett bekant universum.

Vad blir det egentligen för festival av det här?

– Det återstår att se. Lite är sig likt som att filmerna kommer att visas på utsatta klockslag lite som den visningen jag var på igår. På varje visning kommer det vara en enda person i publiken, ett slags kurerad bioupplevelse.

– Men den stora publiken sitter hemma framför sina skärmar. Jag tror att festivalledningen är rätt nervös för att tekniken inte ska funka nu, normalt vet man ju hur många som ryms i en biosalong, men hur många ryms i en filmvisning på nätet?

– I övrigt blir det en betydligt mindre festival från de runt 400 som det brukar vara till 70 filmer. Och visst är det trist att inte få mingla runt med andra, men i det här läget är det nog bara att börja vänja sig. Har svårt att se att filmfestivaler helt kommer att återgå till det normala även efter pandemin, säger Emma Engström.

Även om det inte alls är lika många filmer som ett vanligt år, finns det några du vill tipsa om/ser fram emot?

– Förutom "Gagarine" då? Ja Thomas Vinterbergs alkoholindränkta dramakomedi "En runda till", ska man inte missa. Festivalen invigs med den första spelfilmen om Tove Jansson, den kommer garanterat många vilja se. Personligen tänker jag också ta en sväng till Berlin i Christian Petzolds "Undine", till ett tomt Venedig i filmen "Molecules", som ingår i festivalens huvudtema, och se de minst tre filmerna som handlar om fenomenet influencers.