Det kan bli särskilda rekommendationer för ovaccinerade personer

2:51 min

Det kan bli särskilda rekommendationer för personer som inte är vaccinerade mot covid-19. Det säger statsepidemiologen Anders Tegnell. Snart försvinner de flesta restriktionerna , och då blir riskerna mycket större för de som inte har vaccinerat sig.

– För dem som då, av olika skäl, inte är vaccinerade när vi öppnar upp så kommer det finnas behov av att ha vissa rekommendationer gällande den gruppen. För de som är över 16 år alltså, och har kunnat vaccinera sig, säger Anders Tegnell.

Nu har nästan 82 procent av alla som är över 16 år fått minst en dos vaccin. Drygt 71 procent har fått två doser. Vaccinet har gjort en stor skillnad, säger Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten. Det är bland annat därför som nästan alla restriktioner mot smittan försvinner den 29 september.

Men arbetet med vaccinationerna är inte alls färdigt, säger Anders Tegnell. Det är stora skillnader mellan olika grupper i samhället. Ungefär 30 procent av alla som är mellan 30 och 39 år är till exempel inte vaccinerade alls. Det är också många färre vaccinerade bland personer som är födda utomlands. Och bland personer som har låg inkomst och låg utbildning.

Det här är inte bra, säger Anders Tegnell. Fler människor behöver vaccinera sig, så det inte blir ojämnt i olika delar av samhället. Det är viktigt för att skydda sig själv och för att skydda andra, säger han. Det är mycket mindre risk att bli svårt sjuk eller dö av covid-19, om man är vaccinerad. Och det är mindre risk att man smittas över huvud taget, om man är vaccinerad, säger Anders Tegnell.

– Fler behöver vaccinera sig. Det är ju väldigt viktigt. Och nu handlar det om att få ut mer information, men kanske framför allt att öka tillgängligheten i de här grupperna vi har pekat på. Eftersom vaccinet ju väldigt tydligt minskar risken att avlida eller drabbas av svår sjukdom i covid-19. Men det påverkar ju även andra faktorer, som att bli smittad eller att smitta andra. Och det är viktigt att komma tillbaka och ta den andra dosen, säger Anders Tegnell.