Det nya viruset omikron har upptäckts i Sverige

2:39 min

En ny variant av coronaviruset har hittats i Sverige. Viruset kallas för omikron och upptäcktes först i Sydafrika. Under de senaste dagarna har viruset upptäckts i många länder. Nu stänger flera länder sina gränser för att stoppa smittan.

Igår berättade Folkhälsomyndigheten att det första fallet av viruset omikron hittats i Sverige. Det handlar om en person från Skåne, som nyligen varit i Sydafrika. Personen testade sig för en vecka sedan och nu har det visat sig att det är omikron-varianten.

Under helgen har flera fall av omikron upptäckts i olika delar av världen bland annat i Storbritannien och i Nederländerna. Många länder är oroliga för att smittan ska öka. Därför har flera länder stängt sina gränser för att försöka stoppa smittan.

Det finns ännu inte så mycket information om det nya viruset omikron. Forskare jobbar nu med att försöka förstå viruset. Det är viktigt att få veta om omikron smittar lättare och om det gör människor sjukare.

Andreas Bråve jobbar på Folkhälsomyndigheten. Han säger att det är svårt att veta hur allvarligt viruset omikron är.

– Vi vet inte ännu så mycket om den här varianten. Vi vet inte om den ger svårare sjukdom. Det är inte så många fall än.

Ulrika Björkstén jobbar på Sveriges Radio och är expert på vetenskap. Hon säger att omikron hittills har gett milda symptom. Men det är svårt veta säkert. Hittills är det mest unga människor som man testat. Och de brukar inte bli så sjuka av covid-19, säger Ulrika Björkstén.

– Det har varit milda symptom. Men det är svårt att dra slutsatser från det också, eftersom att det främst är unga som drabbats, det finns inte särskilt många fall av äldre som har drabbats av den här varianten.