Det saknas mycket personal på hotell och restauranger

2:58 min

Det finns för lite personal på hotell och restauranger. Efter coronapandemin kan människor resa och gå ut och äta som vanligt igen. Då behöver restaurangerna och hotellen mer personal.

Ida-Maja Tejle är direktör på hotell Clarion. Hon säger i Aktuellt i SVT att de behöver fler som kan jobbet.

– Just nu så behöver vi fler händer och fötter som kan arbetet på en gång.

Under coronapandemin förlorade ungefär 50 000 personer jobbet i hotell- och restaurangbranschen. Nu när restriktionerna är borta kan restauranger och hotell ha öppet som vanligt igen. Då behöver de mer personal. Men de flesta som förlorade jobbet under pandemin vill inte tillbaka. De har börjat studera eller fått andra jobb. Det säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, i Aktuellt.

– Många som har jobbat i den här branschen har ju lämnat branschen för utbildning eller bytt jobb till exempel inom vården, där det också är brist på arbetskraft.

Därför är det stor brist på personal. Och problemet kommer att öka. Snart kommer hotell och restauranger behöva dubbelt så mycket personal som idag. Det tror bemanningsföretaget Manpower.

Samtidigt är arbetslösheten hög, 7,5 procent i september. Nästan 400 000 personer söker jobb på Arbetsförmedlingen. Men många saknar kompetens. Det behövs personer som kan jobba som kockar, servitörer eller receptionister på hotell, till exempel. Om man aldrig har gjort det förut så tar det tid att lära sig jobbet. Det säger hotelldirektören Ida-Maja Tejle till SVT:s Aktuellt.

– Men det tar ju tid och det tar oftast en person som behöver gå bredvid och den tiden kanske vi inte har just nu när man behöver att någon kommer in snabbt och kan jobbet.