Det välkända mocka-kaffet från Jemen

7:26 min
  • Det är ofta krig, svält och elände som nu för tiden förknippas med Jemen.
  • Men det finns en annan sida av det krigshärjade landet också. Jemen var nämligen en av världens första kaffe-exportörer, och en hamn döpts efter kaffet.
  • Hör Johan Mathias Sommarströms reportage från resan i Jemen.

Det är ofta krig, svält och elände som nu för tiden förknippas med Jemen.

Det finns en annan sida av det krigshärjade landet också.

Jemen var nämligen en av världens första kaffe-exportörer, en hamnstad har gett namn åt det välkända mocka-kaffet och här odlas i dag några av världens mest exklusiva kaffesorter.

Under sin resa i Jemen besökte vår korrespondent unga jemeniter som brinner för att sprida det jemenitiska kaffet över världen och hoppas att med hjälp av kaffe förbättra Jemens rykte.

Abdullatif Jarradi visar runt i sitt experimentrosteri.

Det är en affärslokal i hjärtat av Sanaa som gjorts om till ett kaffecenter, stora säckar med bönor vilar i travar längs väggarna. På övervåningen står maskiner för rostning, skalning och bryggning. Doften är till och med för ett coronaförstört luktsinne magisk.

– För att rosta kaffe behövs oceaner av kunskap, man behöver lära sig allt och varje dag måste man lära sig nya sätt att rosta.

Här experimenterar han med olika rostningsmetoder. Skalen från kaffebönorna används till en egen särskild dryck.

Han berättar att det produceras omkring 80,000 ton kaffe om året i Jemen, hälften exporteras. Och många uppskattar det jemenitiska kaffet som han menar är unikt.

– Det är särskilt tre faktorer som gör det unikt. Dels historien, vi har skördat och tillrett kaffe i 600 år här. Sedan smaken, experter säger att jemenitiskt kaffe är det perfekta vardagskaffet eftersom man aldrig tröttnar på det utan bara vill ha mer. Och den tredje punkten är att det är ovanligt och sällsynt. Det är svårt att få tag på jemenitiskt kaffe.

När Abdullatif är klar med sina experiment rostas bönorna storskaligt. Stora kaffesäckar läggs i lagret för export utomlands. I USA betingar ett fint jemenitisk kaffe ett kilopris på 250 dollar. Nästan 2500 kronor.

En del av kaffet dricks dock i Jemen och i ett kaffehus i huvudstaden Sanaa testar ägaren och kaffeentusiasten Rashid Ahmed Shadji olika kaffeblandningar.

– Många unga och entreprenörer har blivit mer passionerade när det gäller kaffe och försöker vinna tillbaka vårt historiska kaffearv.

För kaffet i Jemen är historiskt. Vissa här säger att Jemen var den första exportören av kaffe i världen, man exporterade så mycket kaffe att det inte fanns något kaffe kvar för jemeniterna själva att dricka. Därför fick man rosta skalen på kaffebönorna och nu har nya metoder för att tillreda skalen hittats. Den senaste metoden gör drycken på skal likt iste i smak.

Den jemenitiska hamnstaden Mocha var också den första hamnen att exportera jemenitiskt kaffe, därav namnet mocka-kaffe.

För att återupprätta ryktet för det jemenitiska kaffet och höja kvalitén utbildar kaffeentusiasterna Rashid och Abdullatif de jemenitiska kaffeodlarna.

– Vi utbildar dem att säkerställa kvalitén, vi lär dem att ha kontroll över kultiveringen och soltorkningen innan kaffebönorna fraktas hit till Sanaa där de rostas.

Det är inte helt lätt att utbilda odlare som i generationer ägnat sig åt sitt kaffe.

– Ja det är rätt komplicerat, man måste komma in i deras tankesätt. När vi pratar med odlarna inser vi att kaffet är som deras barn.

Det låter ju spännande tänker jag och ber om att få besöka ett kaffeplantage.

Det är slingriga bergsvägar med branta stup på ena sidan vägen och höga bergsklippor på den andra. Oräkneliga vägspärrar ska passeras, det är trots allt ett land i krig men tillslut är vi framme i vad som känns som världens tak. 3000 meter över havet, utsikten är makalös, i små byar klättrar husen längs branta bergsväggar.

Det är Harazbergen, overkligt vackert.

Här har Hassan al-Salolo sina kaffeodlingar, ryktet säger att han är en av de skickligaste odlarna i landet och medan fåglarna sjunger bjuder Hassan på färska kaffebönor.

Det smakar sött och gott, spännande.

– Det här är kaffeträden och det här är frukterna, säger Hassan när han visar runt på odlingen.

– Vi skördar en gång om året under en tremånadersperiod. Vi har flera olika smaker, det skiljer sig mellan olika fält. Det kan smaka druvor, honung, choklad eller en smak som vi kallar mörk.

Hassans familj har odlat kaffe i generationer. Han är pedantisk med kvalitén, han säger att det är livsviktigt att skörda i rätt tid, bönorna måste torkas på rätt sätt utan att några lukter i närheten kan påverka kaffet och luftfuktigheten måste vara perfekt.

Jemen är också en storproducent av drogen kat, en drog som nästan alla vuxna i Jemen nyttjar genom att tugga och sedan förvara i kinden i stora bollar av blad från katträdet. Men att odla kat kräver mycket vatten och arbete och en hel del katproducenter har nu sadlat om och odlar kaffe istället berättar Hassan.

– Självklart, många lantbrukare har bytt till kaffeträd eftersom katträd inte är lika bra, många anser att kaffe ger bättre inkomst och det kräver inte lika mycket arbete.

Hassan producerar några av de dyraste kaffebönorna som exporteras till bland annat USA.

Kriget påverkar och det är svårt med transporter, säger han.

Men Hassan ser ändå ljust på framtiden för det jemenitiska kaffeodlandet.

– Förhoppningsvis, vi tror på en ljus framtid. Vi kommer bli bättre på att ta hand om plantagen och förhoppningsvis kommer vi att se fler plantage i Jemen i framtiden. Vårt mål är att hela tiden förbättra oss säger Hassan.

Jag köper med mig nyrostade kaffebönor, och med en rykande kopp kaffe från Haraz kan jag genom smaklökarna drömma mig tillbaka till de vidunderliga utsikterna och samtalen som för ovanlighetens skull inte kretsade kring krig utan drömmar och mål.