Direktiv för en ny rennäringslag klara

1:27 min

Idag meddelade regeringen direktiven för renskötsellagstiftningen. En utredning med uppdrag att analysera det samiska folkets rätt till jakt och fiske – både för samebymedlemmar och för dem som inte är det.

Hör ministern i klippet ovan

En parlamentariskt sammansatt kommitté med representanter från alla riksdagspartierna får i uppdrag att lämna förslag på en ny rennäringslag, den nuvarande är från 1971.

I direktiven framgår att förslagen som lämnas av kommittén ska vara förenliga med Högsta domstolens dom i Girjasmålet och också med Sveriges folkrättsliga förpliktel­ser.

Sametinget får också i uppdrag att tillsammans med samebyarna analysera hur samebyarnas interna organisation, beslutsfattande och regler för medlemskap ska utformas.

 21 november 2025 ska utredningen vara klar förutom ett delbetänkande som rör Girjasdomen. Den ska vara klar 21 november 2022 och handlar om att utreda inom vilka delar av statligt ägd mark som samebyar har ensamrätt i för­hållande till staten att upplåta småviltsjakt och fiske, och om denna ensamrätt omfattar jakt på annat vilt än småvilt.

Här kan du läsa direktiven på 17 sidor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio