REALITYN BAKOM KAMERAN

Dödshot och allvarliga trakasserier mot dokusåpadeltagare

2:00 min
  • Flera tidigare dokusåpadeltagare vittnar om hat, rena dödshot och allvarliga trakasserier efter sin medverkan i TV.
  • Hanna Johansson vann Big Brother 2012 och hennes psykiska mående påverkades så mycket så att hon till slut blev inlagd hos psykiatrin efter att hon velat ta sitt liv.
  • Big Brothers Exekutiv producent, Joel Bendrik, menar att de försöker förbereda deltagarna på tittarresponsen, och att de följer upp deltagare efter inspelning.

Flera tidigare dokusåpadeltagare vittnar om rena dödshot och allvarliga trakasserier efter sin medverkan. Det visar P3 Nyheters granskning, där även vittnesmål om att hatet lett till att deltagare velat ta sitt liv förekommer.

Isabella Kino fick efter sin medverkan i Big Brother 2015, ta emot rena mordhot.

– Jag grät, flera gånger grät jag. Men sen lärde man sig liksom. Jag tog bort Instagram, tog bort Facebook. Det var bara liksom gå vidare med livet. För jag bara kände att det här är inte jag, jag vill inte ha detta.

Hanna Johansson vann Big Brother 2012 och trakasserierna mot henne och hennes nära började kort efter hon varit med.

– Jag kunde blockera nummer men dom skaffade alltid ett nytt och ringde i omgångar från dolt nummer. Jag är livrädd fortfarande om det är dolt nummer. Ofta är det sjukvård, skola eller dagis som ringer men jag svarar aldrig med mitt namn, säger hon.

För henne påverkades henne psykiska mående så mycket så att hon till slut blev inlagd hos psykiatrin efter att hon velat ta sitt liv.

– Jag ville ta mitt liv. Men idag kan jag tänka tillbaka och tänka "gud vad höll jag på med, hur tänkte jag". Men just då tänkte jag att gjorde rätt saker och tog rätt val och att allt skulle bli bättre utan mig.

Varken Hanna eller Isabella ångrar deras medverkan idag men tycker att produktionen skulle ha visat ett större intresse för deras mående även efter programmet

– Alla borde få prata, o träffa en psykolog efter. Även om kanske dom själva inte säger att dom behöver så e det nånting jag tycker hade behövts. Det borde checkas upp, säger Isabella.

Big Brothers Exekutiv producent, Joel Bendrik, skriver i ett mejl till P3 Nyheter att de försöker förbereda deltagarna på tittar-responsen och att de följer upp deltagare efter inspelning. Han menar även att deltagare kan erbjudas pyskologhjälp vid behov.

Johanna Heed
johanna.heed@sverigesradio.se

Emma Isberg
emma.isberg@sverigesradio.se