Dödsskjutningarna ökar mer i Sverige än i andra länder

2:59 min

Det dödliga våldet med skjutvapen, som till exempel pistoler, ökar i Sverige. Det visar en studie från Brottsförebyggande rådet, Brå. Sverige är det enda landet i studien där dödskjutningarna ökar.

Forskarna vet inte varför det ökar just i Sverige. Det säger forskaren Klara Hradilova-Selin på Brå.

– Varför just Sverige egentligen? Vi vet inte varför just Sverige.

Brå har jämfört det dödliga våldet med skjutvapen i Sverige med 22 andra länder i Europa. I de andra länderna har dödskjutningarna minskat de senaste 20 åren. Sverige är det enda landet där våldet har ökat. År 2000 var Sverige nästan längst ner på listan över antal dödskjutningar, men 2019 är Sverige på andra plats. Då dödades 45 personer med ett skjutvapen i Sverige. Förra året, 2020, sköts 48 personer till döds, enligt Brå. Bara Kroatien har fler dödskjutningar än Sverige, om man ser till hur många som bor här.

Det är unga killar i kriminella gäng som skjuter varandra. Åtta av tio dödsskjutningar är i kriminella gäng, säger forskaren Klara Hradilova-Selin på Brå.

– Det är unga killar i utsatta områden i kriminella miljöer med koppling till illegala drogmarknader.

Gängen köper och säljer droger och bråkar med varandra om drogaffärer. Det verkar som att skjutningarna ökar som en smitta. Om en skjuter så skjuter fler varandra i gängen, säger Klara Hradilova-Selin.

– En skjutning utlöser ofta ytterligare en ny skjutning som ligger nära i både tid och rum. Man använder skjutvapen både för att försvara sig och i offensivt syfte då. Det blir allt lättare helt enkelt.

Det säger forskaren Klara Hradilova-Selin på Brå.