LADDA NER SOM PODD

Hyllade dokumentären: Cheiron – en Popsaga

"En bra poplåt måste vara intressant. Den får inte vara tråkig och intetsägande, för då är det ingen poplåt längre. Då är det något annat. Då är det – musik!" Bakom orden stod Denniz Pop, grundare av Cheiron-studion som skapade ett av den svenska musikhistoriens mest betydelsefulla kapitel. 

Här kan du ladda ner dokumentären som podd.

Här kan du också ladda ner dokumentären Arvet efter Cheiron - en oändlig historia (från 2015).

Britney Spears, Celine Dion, Dr Alban, E-Type, Westlife, Robyn, Five, Ace Of Base, Bon Jovi och Backstreet Boys. Stjärnor köade för att få jobba med Cheiron-gänget.

På 1980-talet jobbade Denniz Pop som dj i Stockholm och under en period på klubben Ritz träffade han Tom Talomaa. Tillsammans startade de studion Cheiron  på Fridhemsplan 1993.

Denniz Pop utvecklade och breddade Cheirons produktioner genom att leta upp talangfulla låtskrivare. Max Martin, Andreas Carlsson, Jörgen Elofsson och Kristian Lundin var några av de mest omtalade som knöts till studion. Hits skrevs, spelades in, paketerades på rätt sätt och sköts upp på topplistornas högsta höjder.

– Denniz Pop hade en otrolig känsla för hur en låt skulle byggas för att bli slagkraftig. Jag gjorde intervjuer och reportage på Cheiron och det var spännande att följa utvecklingen och det som kom att bli det svenska musikexportundret, säger Fredrik Eliasson som ligger bakom dokumentären.

Unik intervju med Max Martin
I dokumentären medverkar låtskrivaren och producenten Max Martin. Martin Sandberg, som han egentligen heter, kom till Cheiron 1993. Denniz Pop uppfattade snabbt hans talang och tillsammans skulle de bli världens hetaste producentduo. Stora stjärnor stod på kö för att jobba med radarparet 'Pop/Martin'.

– Artisterna som vi jobbade med blev ju världsfenomen, som Backstreet Boys till exempel, berättar Max Martin. Jag har än idag svårt att förstå att jag faktiskt spelade in Michael Jackson en gång där 1995.

– Jag intervjuade Max Martin veckan efter att hans låt Baby One More Time med Britney Spears hade gått upp som etta på USA-listan. Det var hans första Billboard-etta och jag minns att Martin sade att det nog var en engångshändelse. Sedan dess har han upprepat bedriften hur många gånger som helst, säger Fredrik Eliasson.

I Cheiron – en Popsaga får lyssnarna följa med bakom kulisserna och höra hur musikhistoria skrevs tack vare den grund som Denniz Pop skapade. Nära och känslosamma intervjuer med hans kolleger, släkt och vänner varvas med arkivmaterial och massor av musik. Max Martin, E-Type, Robyn, Daniel Volle, Anne Catrine Volle, StoneBridge, Dr Alban, Jenny Berggren och Jessica Folcker är några av de medverkande.   

Den hyllade dokumentären producerades och sändes första gången 2008 som en hyllning till Denniz Pop som avled i cancer 1998. Han blev bara 35 år.

Lyssna på nya dokumentären "Arvet efter Cheiron - en oändlig historia" i SR Play