Coronahanteringen

Dold Facebookgrupp försöker påverka svenska intressen utomlands

1:59 min
  • Svenska nationen beskrivs som hjärntvättad och ansvariga för coronastrategin som förövare - påståenden i en kampanj som bekymrar experter inom informationspåverkan.
  • Den slutna Facebookgruppen med drygt 200 medlemmar har fått fram budskap i stora internationella medier och i inlägg beskrivs försök att få andra länders regeringar att agera mot Sverige under pandemin.
  • I ett mejl till Ekot skriver gruppens ledare att de “inte vill att andra länder ska begå samma misstag som Sverige”.

Ekot och Vetenskapsradion har fått inblick i en dold Facebookgrupps aktiviteter. Mycket grova påståenden sprids i en kampanj i sociala medier. Experter inom informationspåverkan anser att tonen och metoderna är oroväckande.

I den slutna Facebookgruppen med drygt 200 medlemmar finns akademiker, opinionsbildare, forskare vid svenska universitet och andra som är upprörda över Sveriges hantering av coronaviruset.

Medlemmarna är till stor del aktiva i Sverige, men dialogen förs på engelska. Vi har fått inblick i den slutna gruppen, i inläggen och aktiviteterna under en längre tid.

Medlemmar samordnar aktiviteter i Facebookgruppen och tar budskapen vidare till kommentarsfält, Twitter, svenska och internationella medier. De har fått fram sina budskap i bland annat Time, Science, Washington Post.

Hanna Linderstål är fristående virtuell analytiker och arbetar med att stärka näringslivets och myndigheters kunskap om informationspåverkan.

– Det vi kan se i den här gruppens aktiviteter som gör att det blir intressant är ju dels att man uppvaktar internationella medier där man presenterar Sverige som både misslyckat och att myndigheterna i Sverige skulle föra en dold agenda om landets coronastrategi, säger Hanna Linderstål.

Hanna Linderstål tycker att gruppens bearbetning av internationella och svenska medier är väldigt oroande.

– Bland annat uppmanar man andra länder att inte släppa in svenskar, för att skydda länderna. Och det är starka uttalanden som man gör om Sverige internationellt, säger hon.

Ledaren för Facebookgruppen beskriver i inlägg hur medlemmar försökt påverka regeringar i Europa att ha karantänsregler för svenskar som reser utomlands och att hålla gränserna stängda mot Sverige. Han skriver i inlägg om hur meddelanden skickats till ambassader, myndigheter och politiker i Europa.

Ledaren för Facebookgruppen har avböjt en bandad intervju men skriver i mejl att de “inte vill att andra länder ska göra samma misstag som Sverige”, och att syftet med Facebookgruppen är att skapa ett tryggt sammanhang för medlemmarna att ägna sig åt opinionsbildning.

James Pamment, docent i strategisk kommunikation vid Lunds universitet, har också analyserat gruppens aktivitet. Det är en sak att försöka påverka Sveriges politik och bilda opinion, det är en annan sak att försöka påverka svenska intressen utomlands vilket kan drabba svenska medborgare. Där går gruppen över en gräns, anser experterna som Ekot och Vetenskapsradion har talat med.

– Det verkar som att gruppen har två syften. Dels att påverka svenska coronapolicyn och dels att kritisera mediebevakning av policyn. Sen finns det mycket annat i gruppen som verkar handla om att skada Sverigebilden utomlands och även skada anseendet hos individer som jobbar inom det här fältet, säger James Pamment.

Ledaren för Facebookgruppen beskriver i inlägg och på Twitter också planer på att försöka ställa ansvariga för coronastrategin i Sverige inför internationell domstol för brott mot mänskligheten. Det beskrivs som absurt av experter i folkrätt som vi talat med. De betonar att den brottsrubriceringen handlar om avsiktliga angrepp mot civilbefolkningen och som framförallt används i krig och konflikter.

Lyssna på hela granskningen i programmet "Vetenskapsradion På djupet" i P1.