
Du köpte klamydiatest – Apoteket berättade för Facebook
Det statliga Apoteket har skickat detaljerade uppgifter om sina kunder och deras webbköp av exempelvis receptfria läkemedel till Facebook, kan Ekot avslöja.
Apoteket uppskattar att upp till en miljon kunder och besökare kan ha påverkats.
”Vi vill göra om och vi vill göra rätt”, säger Apotekets chefsjurist Anna Rogmark.
Vi går in på Apotekets nätbutik och söker på inkontinensskydd, paracetamol och klamydiatest.
Vi klickar på varje vara, lägger dem i varukorgen och går till kassan. Vad en vanlig kund inte ser är att Apoteket bara under det här besöket har skickat uppgifter till Facebook 30 gånger.
Där ingår till exempel detaljerade beskrivningar av de receptfria varorna:
DNA-analys som visar om du har klamydia
Paracetamol… mot smärta & feber
För dropp och små urinläckage.
Apoteket visar också Facebook vad vi lägger i vår korg, att vårt köp kostar 333 kronor och vad vi har för mejladress och mobilnummer.
Apoteket skickar informationen i olika omgångar, och vi vet inte exakt vad Facebook gör med den efteråt. Men all information binds ihop av ett för oss unikt id-nummer.
För att slippa det här måste kunden antingen välja bort marknadsföringskakor, eller låta cookierutan ligga kvar.
På ett fysiskt apotek är det inte tillåtet för personalen att ge så här mycket information om sina kunder till någon annan.
Det säger Mariann Rinse, läkemedelsinspektör på enheten för apotek och receptfri detaljhandel på Läkemedelsverket.
– Man får inte ens berätta att någon har varit inne på apoteket. Det är ju helt annan åtkomst till uppgifter på nätet, än vad det är i verkliga livet.
Efter att vi hört av oss slutar Apoteket skicka uppgifter till Facebook och anmäler sig själva till Integritetsskyddsmyndigheten. Enligt anmälan kan mellan en halv miljon och en miljon personer ha påverkats.
Apoteket inleder också en intern översyn, och innan den är klar vill chefsjuristen Anna Rogmark inte säga om det var rätt eller fel att börja skicka uppgifter till Facebook.
– För mig är det viktigare att det är en gedigen undersökning än att den går fort.
Enligt Anna Rogmark har syftet varit att följa upp Apotekets egen reklam på Facebook. Hon betonar att delningen bara skett om kunden godkänt kakor för marknadsföring.
– Ni lyfter för oss viktiga frågor och dom vill vi agera på. Möjligtvis utifrån att vi haft några svagheter i våra processer. Vi vill göra om och vi vill göra rätt.
Anna Rogmark säger också att Apoteket inte har skickat någon information om köp av receptbelagda läkemedel.
– Inte i dag, inte i går och inte i morgon.
Samtidigt visar våra tester att Apoteket att skickade information till Facebook när vi loggade in för att beställa läkemedel på recept.
Det rör sig inte om vilket läkemedel vi har utskrivet, men däremot hur mycket vi beställer för och till exempel vårt personnummer.
– Vår uppfattning är att det inte går iväg information om våra receptköp. Men om du säger något annat här, vilket är nytt för mig, då får vi titta på det, säger Apotekets chefsjurist Anna Rogmark.