Dyrare diesel kan göra att maten också blir dyrare

1:50 min

Priset på bensin och diesel har ökat mycket den senaste tiden. Bönderna är en grupp som drabbas speciellt av det. De behöver mycket diesel till sina traktorer och andra maskiner. Därför kan maten snart bli dyrare i butiken.

En av de bönder som måste betala mer för diesel nu är Johan Sjöqvist i västra Götaland. När han måste betala mer för dieseln behöver han sälja sina varor dyrare. Det kan till exempel handla om potatis, grönsaker och mjölk. Och då blir det dyrare mat i affären för kunderna.

Det handlar om ganska mycket pengar säger bonden Johan Sjöqvist till P4.

– Det är tufft ekonomiskt när det går upp flera kronor på ett år. Så gör det i runda slängar 100 000 kronor på ett år och det är rätt mycket pengar.

Lantbrukarnas riksförbund LRF är en organisation för de svenska bönderna. LRF säger också att priset på mat måste höjas när dieseln blir dyrare. Att bensinen och dieseln är dyrare beror på att priset på olja har ökat.

Samtidigt har många länder öppnat igen efter coronapandemin och då är det fler som använder bensin och diesel. Och det gör att priserna stiger, för att efterfrågan ökar.

Enligt LRF är det svårt att veta nu hur mycket matpriserna kommer att öka under hösten och vintern.