Recension - Film

Recension: En prins i New York 2 – Eddie Murphys tajming är tillbaka

2:30 min

Över 30 år efter att Eddie Murphy spelade en afrikansk prins släpps uppföljaren "En prins i New York 2", direkt till Amazon Prime Video.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: En Prins i New York 2 (Coming 2 America)
Regi: Craig Brewer
Skådespelare: Eddie Murphy, Arsenio Hall, Jermaine Fowler, Wesley Snipes, Shari Headley m.fl.
Genre: Komedi
Går att se på: Amazon Prime Video
Betyg: 3 av 5

Jag minns när jag som uttråkad 10-åring hittade en VHS-kasett där min kusin Marcus spelat in "En Prins i New York". Trots den svajiga bildkvaliteten, skrattade jag tills jag ramlade ur soffan och jag har älskat den sen dess.

Storyn är som följer:

Kungen av det påhittade afrikanska landet Zamunda säger att hans son måste gifta sig, men prins Akeem vill hitta den sanna kärleken. Och var åker en blivande kung för att hitta sin drottning? Queens i New York så klart!

I uppföljaren axlar Akeem sin faders kungamantel och när han får reda på att han har en 30-årig son i USA, inser han att han måste åka tillbaka till New York.

"En prins i New York 2" är väldigt mycket en uppföljare. Den som gillar ettan får se de gamla gubbarna på frisörsalongen, den skönsjungande hovmarschalken och den inte lika skönsjungande Randy Watson en gång till.

Ska du se den, så se om ettan först – det är värt det.

Originalet var en av de första stora Hollywoodkomedierna med i stort sett enbart svarta skådespelare. Sen slutet på 80-talet har svarta komiker blivit mer av en maktfaktor i Hollywood och det nästan mest intressanta med den här uppföljaren är att se hur det verkar ha påverkat vilken slags skämt som får ta plats i en sådan här påkostad storfilm.

Den svarta kändiseliten verkar i alla fall ha stått på kö för att få vara med i det här hyllningståget till den banbrytande "Prins i New York".

Skrattar jag så jag inte kan sitta upprätt åt tvåan? Kanske inte. Men kul är det, rätt ofta faktiskt.

Filmen är också ett steg i rätt riktning för Eddie Murphy, som visar prov på forna dagars energi och tajming här, men jag är lite orolig:

Snuten i Hollywood 4 ser ut att kunna bli hans nästa projekt...

Om "En prins i New York 2" är nåt att gå på, väljer jag ändå att vara försiktigt positiv till det.

För om vi ska vara ärliga, hoppas vi väl alla på att få tillbaka den Eddie som gjorde att vi ramlade ur sofforna som barn?