NÄTBANKSLÄCKAN

Facebook startar utredning efter Avanza-läckan

1:23 min
  • Den funktion som gjort att Avanza läckt personuppgifter till Facebook får inte användas av exempelvis banker, enligt Facebook själva.
  • Facebook uppger för Ekot att företaget kommer att utreda det som framkommit i Ekots rapportering.
  • Avanza har i över ett års tid av misstag läckt personuppgifter om besökare och kunder till det sociala nätverket.

Den funktion som Avanza uppger att banken av misstag haft påslagen går ut på att Facebook samlar in uppgifter som Avanzas kunder och besökare fyllt i på bankens hemsida.

Ekot har kunnat se att personnummer, telefonnummer, mejladresser och information om befintliga lån gått i väg till det sociala nätverket.

Ekot har sökt Facebook, som återkommer skriftligen via mejl.

 ”Våra system är byggda för att begränsa hur vissa typer av företag, till exempel finansbolag, kan använda vissa funktioner.”

Facebook skriver vidare att man just nu utreder ”informationen om att ett finansbolag hade tillgång till den här funktionen", och att de "kommer att genomföra de åtgärder som utredningen visar är nödvändiga.”

Företaget uppger också att information från Avanza inte har skickats i klartext, att den inte delas med externa företag och att den raderas efter att Facebook försökt para ihop den med sina befintliga användare.

Facebook vill inte ställa upp på en intervju och skriver att företagets system är byggda för att exempelvis banker inte ska kunna använda dem.