Återfall i brott

Justitieministern vill se skärpta straff

1:59 min
  • Regeringen vill skärpa straffen för personer som återfaller i brott, säger justitieminister Morgan Johansson.
  • Ekots granskning har visat hur en man kunnat fortsätta begå upprepade sexualbrott mot barn, under mer än ett decennium.
  • Även Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna vill se lagändringar.

 – Man kan öka vikten av återfall i brott vid straffmätning, så att upprepad brottslighet ger högre straff än vad som är fallet i dag. I en sådan riktning skulle jag gärna vilja gå, säger justitieminister Morgan Johansson.

Varför vill du det?

– Det handlar om att få stopp på den här typen av brottslighet, och då måste gärningsmännen mötas av en stark och konsekvent respons från samhället, säger Morgan Johansson.

Ekot har i dag berättat om hur en man under mer än ett decennium kunnat fortsätta att begå nya brott mot barn, genom att kartlägga unga flickor på nätet och sedan hota att sprida bilder och information för att få dem att gå med på att träffa honom eller visa sig i webbkameran.

Mannen har nekat till brott men dömts fyra gånger för ett stort antal brott. I flera fall har han också återkommit till ungdomar han tidigare utsatt, efter att ha släppts från fängelset.

Nu vill regeringen skärpa straffen för återfall.

– Förra mandatperioden införde vi visserligen en reform som innebar att fler gärningar ska betraktas som återfall, men jag tror att vi behöver ta ytterligare steg i den riktningen, säger justitieminister Morgan Johansson.

Även oppositionspartier reagerar i dag på Ekots rapportering. Andreas Carlson, rättspolitisk talesperson för Kristdemokraterna, vill avskaffa den så kallade straffrabatten för personer som begår många liknande brott.

– Jag reagerar väldigt kraftigt. Det är bedrövligt, jag tror att de flesta tycker att det är väldigt stötande med den här typen av generösa straffrabatter vid grova brott, säger han.

Sverigedemokraterna vill införa möjlighet till kemisk kastrering, en idé som även Kristdemokraterna är öppna för.

– Om man har återfallit i allvarliga brott, exempelvis sexualbrott mot barn, kan man tänkas sig att personen genomgår en kemisk kastrering och går under en sådan behandling för att kunna bli villkorligt frigiven, säger Adam Marttinen, som sitter i justitieutskottet för Sverigedemokraterna.

Lyssna på P1-dokumentären “Manipulatören”