Inomhusidrott

Efter nedstängningen – ungdomar slutar träna

2:00 min
  • Kaliber och P4 har talat med 330 idrottsledare inom de största inomhussporterna om hur restriktionerna påverkat äldre ungdomar som inte kunnat träna som vanligt.
  • Var tredje ledare har ungdomar i grupperna som de vet har slutat och där restriktionerna bidragit till beslutet.
  • Pausen och de minskade möjligheterna till träning och tävling har också fått många att må dåligt.

– Man tappar motivation, det känns som att typ livet har pausats lite grann, säger 19-åriga Astrid Levin, innebandyspelare i Strängnäs.

De olika restriktionerna kring idrottsträningar och tävlingar senaste året har framförallt skapat problem för inomhusidrottens äldre ungdomar. Kaliber och Sveriges Radios lokala kanaler har talat med 330 idrottsledare med ansvar för ungdomar i gymnasieåldern.

De finns i nästan 300 föreningar fördelade på samtliga idrottsdistrikt i landet - inom de sex största inomhussporterna bland ungdomar, innebandy, ishockey, handboll, basket, gymnastik och simning.

– Det har ju påverkat enormt mycket, de har ju fått hela sina liv omkullkastade, säger Karolina Hjelmqvist Mattsson som är ungdomsansvarig i Hammarö basket i Värmland.

När vi kontaktar ledarna från mitten av februari till början av mars så har nästan alla kunnat återgå till träning inomhus igen efter pausen som för många blev så lång som tre månader.

Mer än hälften av ledarna uppgav då att alla ungdomar ännu inte dykt upp. Flera räknade fortfarande med att en del skulle komma tillbaka framöver och många kämpar med att motivera dem.

– Jag som tränare försöker pusha på dem lite mer att de ska fortsätta träna, säger Aleksandrs Semjonovs från hockeyklubben Almtunas damjuniorlag i Uppland.

Men var tredje ledare i enkäten säger att de vet att det finns ungdomar som slutat, och där restriktionerna under pandemin bidragit. Totalt handlar det om över 400 ungdomar, i snitt var sjätte ungdom i deras grupper.