KONGSBERG

Efter pilbågsdådet – poliser vill beväpnas

1:59 min
  • Inom poliskåren i Norge har allt fler poliser höjt rösten för mer beväpning de senaste åren.
  • Huvudregeln för norska poliser är att vara obeväpnade och efter pilbågsattacken i Kongsberg väntas en ny debatt.
  • Polisingripandet kommer att utvärderas men det är inte säkert att en generell beväpning gjort någon skillnad, enligt Nrk:s kriminalkommentator.

Debatten i Norge väntas blossa upp igen de närmsta veckorna efter morden på fem personer i Kongsberg.

- Norsk polis har ändrat synen. De flesta poliserna och många polischefer vill ha en generell beväpning, säger Nrk:s kriminalkommentator Olav Rönneberg till Ekot.

När norska poliser får order om att beväpna sig tar de fram skjutvapen från ett utrymme i polisbilen. Grundtanken historiskt är att polisen ska ha mer civil prägel än militär och att inte medverka till att kriminella beväpnar sig mer. Målet är också att minska risken för att poliser dödar och skadar människor i onödan vid ingripanden.

Men med terroristattacker, som den på Utöya för tio år sen och grov kriminalitet, har alltfler inom olika polisenheter och polisfacket höjt rösten för mer beväpning. Argumenten för mer beväpning är att höja förmågan att lösa svåra uppgifter och för att behålla tilliten hos allmänheten. Lokala poliser vill inte heller vara beroende av att insatsstyrkan kommer när det är fara för människoliv.

Beväpningen har ökat de senaste åren i Norge. Elpistoler är mer vanliga nu. Det beslutas också om tillfällig beväpning som under nationaldagsfirandet den 17 maj eller när det finns en hotbild. Poliser kan också vara beväpnade vid till exempel stora flygplatser som Oslo Lufthavn, viktiga knutpunkter i trafiken och byggnader med symbolvärde.

Beredskapen för terrorattacker och andra allvarliga händelser har också stärkts efter terrorattackerna mot Utöya och regeringskvarteret 2011. Det finns ett beredskapscenter i Oslo, fler helikoptrar att tillgå och poliser tränas på ett annat sätt. Men en fråga nu är om det är tillräckligt. I Norge finns, liksom i andra länder, ett hot både från islamistiska och högerextrema grupper, enligt säkerhetspolisen, PST.

En generell beväpning av poliskåren har nyligen diskuterats politiskt. Men högerpartiet Höyre som satt i regering fram till nu var emot en generell beväpning, säger Olav Rönneberg.

- Så sent som i våras sa Höyres partikongress nej till allmän beväpning av polisen och det gjorde att det blev en politisk majoritet mot en generell beväpning. Nu lär debatten komma upp igen, säger Olav Rönneberg.

Ett frågetecken efter dådet i Kongsberg i onsdags är om det kan ha kostat extra minuter att beväpna sig under jakten på mördaren. Poliserna hade vapen i bältet när de kom fram i mötet med gärningsmannen, poängterar Olav Rönneberg vid Nrk.

- Det är inte säkert att en generell beväpning av poliserna hade gjort någon skillnad. Den stora frågan är istället hur poliserna kunde tappa bort gärningsmannen sen så att morden kunde genomföras under tiden, säger kriminalkommentatorn.