BILBRANSCHEN

Efter tio år – nu avslutas snart Saabs konkurs

1:59 min
  • Innan årsskiftet hoppas Saab Automobiles konkursförvaltare vara klara med sitt arbete och konkursen kan då avslutas.

  • "Vår ambition är att försöka få ett avslut före årsskiftet. Det är vad vi jobbar på", säger konkursförvaltaren Hans L Bergqvist till Ekot.

  • Även borgenärer utan förmånsrätt kan räkna med att få ta del av pengar från konkursboet, enligt dokument från Vänersborgs tingsrätt.

– Det är ingen tvekan om att det här är den mörkaste dagen i min karriär och förmodligen också den mörkaste dagen i Saabs historia, sade dåvarande vd:n Victor Muller på en presskonferens under konkursdagen för tio år sedan.

Saab försattes i konkurs den 19 december 2011 och över 3 000 personer förlorade jobbet i en av de största konkurserna någonsin i Sverige.

Arbetet med konkursen har också tagit lång tid. Till exempel beroende på olika rättsprocesser där konkursförvaltarna bland annat krävt tillbaka pengar från leverantörer som fick betalt under slutet av Saabs tid. Men också att konkursförvaltarna har gått igenom hur mycket pengar som anställda och leverantörer ska få tillbaka från konkursboet.

Totalt sett saknas miljarder kronor, så det är bara en viss del av skulderna som kommer kunna betalas tillbaka.

I ett dokument som nyligen skickats till tingsrätten i Vänersborg skriver konkursförvaltarna att även borgenärer med fordringar utan så kallad förmånsrätt kan räkna med en viss utdelning av pengar från konkursboet. Borgenärer med förmånsrätt har redan fått en del pengar utbetalda från konkursboet, enligt dokumentet.

Konkursförvaltaren Hans L Bergqvist säger till Ekot att han hoppas att konkursen ska kunna vara avslutad innan årsskiftet.

– Vår ambition är att försöka få ett avslut före årsskiftet. Det är vad vi jobbar på. Men det dyker hela tiden upp nya saker här. Det är väl det enda jag kan säga i nuläget, säger han till Ekot.