
Efterfrågan på halvledare har gett en skjuts för kinesiska chiptillverkare
- I Kina pågår en guldrusch i chip-industrin, med nystartade företag och massiva investeringar.
- Samtidigt är bristen på så kallade halvledarkomponenter rekordstor världen över, vilket orsakar stora problem för bilindustrin, hemelektronikföretag och teknikjättar.
- Sveriges Radios Kinakorrespondent Björn Djurberg besökte en branschmässa i Shanghai för att känna av stämningen.
– De kommande 10-20 åren kommer vara en gyllene era för chipindustrin i Kina, säger Wang Zhijun, där han sitter vid ett litet plastbord i ett litet bås i en stor mässhall i Shanghai.
Han har jobbat i branschen i 20 år som återförsäljare men sedan förra året har han satsat på att starta upp en egen chiptillverkning och affärerna går riktigt bra, berättar han.
– Det är fullt upp varje dag, ja alldeles nyss var det någon här som ville investera i oss, säger Wang Zhijun.
Halvledarkomponenter, eller kort och gott "chip" som de också kallas, är ett av fundamenten i den moderna ekonomin. Mobiltelefoner, bilar, hemelektronik, telekomutrustning – allt kräver chip.
Och Kinas behov är enormt men det mesta importeras fortfarande från utlandet, då den inhemska produktionen hittills inte räckt till på långa vägar, trots åratal av miljardsatsningar och stöd från myndigheterna.
Men sedan förra året har kinesiska regeringen lagt in en ny växel, vilket märks bland företagen på mässan här i Shanghai, en telekommässa, där stämningen lätt blir uppsluppen.
Li Zhenhua, marknadschef på ett chipföretag, skojar om företagsnamnet som på kinesiska kort och gott betyder kidneyböna. Företaget Li jobbar på är ett av många nystartade i branschen de senaste åren.
– Nya företag ploppar upp överallt, det är som "bambuskott efter ett vårregn", säger han.
Teknikutveckling är högsta prioritet för det styrande kommunistpartiet i Kina.
I den nya femårsplanen har innovation och så kallad "teknologisk självförsörjning" fått en framskjuten position.
Ministern för teknologi och vetenskap, Wang Zhigang, motiverade det hela på en presskonferens i höstas, då han sade att "nyckelteknologi inte går att få tag på från någon annan, det går inte att köpa in":
Frågan har särskilt ställts på sin spets efter handelskriget med USA och svartlistningen av den kinesiska telekomjätten Huawei, som av sanktioner stoppats från att köpa in chip producerade med amerikansk teknologi.
Också Huawei var på plats under mässan i Shanghai. Vice kommunikationsdirektör Song Kai säger att Huawei fortfarande hoppas på samarbete med USA och amerikanska företag, men att man sedan tidigare bunkrat upp med chip som lagts på hög.
Kinesiska myndigheter har som mål att till 70 procent bli självförsörjande på halvledarkomponenter år 2025. Ett mål som bedöms som orealistiskt i internationella branschanalyser, där prognoserna snarare är att Kina bara kommer nå omkring 20-25 procent av så kallad "självförsörjning". Och då kommer dessutom mycket av den produktionen fortfarande produceras av utländska företag, i Kina.
För chip-branschen är idag väldigt integrerad i den globala handeln, där olika produktionsled sker i olika länder på olika fabriker. Det mesta av världens chip produceras till exempel i Taiwan, men många av de världsledande företagen är amerikanska, sydkoreanska, europeiska eller japanska.
Tidigare kinesiska storsatsningar har dessutom inte sällan kantats av problem och till och med gått omkull, trots statligt stöd. Men en ny runda skattelättnader har fått tusentals kinesiska bolag att pröva lyckan, vilket tvingat regeringen att balansera mellan att gasa och bromsa samtidigt.
Meng Wei, talesperson för Kinas främsta regeringsorgan för ekonomisk styrning, har beskrivit chip-branschen som "kaotiskt" och sagt att riskmedvetenheten måste stärkas.
Men trots eventuella risker har pengarna flödat in i branschen. Hundratals miljarder. Både från statligt håll och privat kapital.
Förra året introducerades över 30 nya chip-bolag på Shanghaibörsen, enligt en uppskattning från ett ledande kinesiskt tech-investmentbolag. Yang Yueqi, vice-vd på ett chipföretag i Shanghai, beskriver det som en "guldrusch" för investmentbolagen.
Det finns ytterligare en faktor som triggar den heta kinesiska chip-marknaden.
Just nu råder en rekordstor brist på halvledarkomponenter, världen över, då Coronapandemin har ökat efterfrågan på elektronik och bilmarknaden har återhämtat sig snabbare än väntat.
Dessutom har handelskriget fått jättar som Huawei att lägga chip på hög.
Det här har lett till högre priser och långa leveranstider.
Och det här drabbar såklart hela branschen, säger vice-vd:n Yang Yueqi.
– Men det kommer vara bra för affärerna på lång sikt, säger han, för i alla fall för oss visar det på en faktiskt ökad efterfrågan.
Även Li Zhenhua, marknadschefen på "Kidneybönan", tror att efterfrågan på chip bara kommer fortsätta växa, i takt med att samhället blir allt mer digitaliserat.