ESTONIA

Ekot avslöjar: Första filmen på Estonias andra hål

2:04 min
  • För första gången kan Ekot i dag presentera en film på det andra hålet i Estonias skrov, som finns ett 20-tal meter längre akterut från det kända hål som avslöjades förra året.
  • Den nya filmen är sekretessbelagd och kommer från Haverikommissionens dykningar i somras. 
  • Professor emeritus i skeppsteknik Olle Rutgersson: "Det måste vara något vasst föremål".

I går kunde Ekot rapportera om den nya ännu sekretessbelagda filmen från sommarens dykningar och som noga dokumenterar det hål i Estonia som kom fram i journalisten Henrik Evertssons dokumentär i Discovery förra året.

I den nya filmen framkom i går fler detaljer om skadorna än tidigare - och närbilderna visade bland annat hur delar av fartygskonstruktionen på vissa ställen var svarta och böjda, vilket av experter förklarats som eventuellt gravrost samt direkta skador som kan ha skett när fartyget slog i botten.

Ekot har nu tagit del av ännu en sekretessbelagd film från dykningarna i somras, som med hög upplösning och närbilder noga dokumenterar det andra hålet, som ska finnas längre akterut.

Det här är första gången vi nu kan se filmmaterial från det här hålet, som enligt analyser ska befinna sig under Estonias så kallade vattenlinje.

– En skåra har det blivit, så det måste vara något vasst föremål som skurit upp bordläggningsplåten. Jag vågar inte säga mer än att det ser ut som det är en uppfläkning av något, att man träffat på något vasst föremål, säger professor emeritus i skeppsteknik Olle Rutgersson.

Hålet är stort och ordentligt öppet, men ser mer ut att ha slitits upp i kontakt med något vasst eller hårt - ungefär som Titanic slets upp när det körde in i ett isberg, säger professor Olle Rutgersson.

– Skrovet öppnar ju upp sig precis som en konservburk. Så det kommer ju in väldigt mycket vatten vid en sån skada.

Menar du att det här i likhet med det skulle driva tankarna till att det är något man kört på, eller har blivit påkörd av?

– Det säger ju ingenting om det var innan fartyget sjönk eller efter. Det kan mycket väl ha blivit en skada som blev till när den träffade botten och gled ner innan det lade sig, säger Olle Rutgersson.

Enligt Olle Rutgersson är det svårare att bedöma hur det första kända hålet kommit till. Det här hålet däremot ser man ganska tydligt måste ha slitits upp av något vasst.

Haverikommissionen, vars filmmaterial det här kommer ifrån, säger att de inte ännu med säkerhet kan säga nånting om orsaken till någon av skadorna på fartyget. Jonas Bäckstrand är ställföreträdande generaldirektör på myndigheten.

– Ja, det skiljer sig en del i utseende, det gör det. Men vi har sagt att vi vill dokumentera båda de här hålen och också andra skador på fartyget. Vi vill inte dra några säkra slutsatser ännu. Vi står mitt uppe i arbetet så det är för tidigt för det, säger Jonas Bäckstrand.