Politik

Ekot erfar: V tänker agera i frågan om marknadshyror före sommaren

1:54 min
  • Vänsterpartiets ledning har i helgen lagt fast en plan för hur man ska gå vidare med hotet att försöka fälla regeringen.
  • Om statsminister Stefan Löfven inte lyssnar på Vänsterpartiets krav när det gäller marknadshyror i nyproducerade lägenheter tänker partiet agera före sommaruppehållet, uppger Ekots källor.
  • Fri hyressättning i nyproducerade lägenheter är en av punkterna i Januariavtalet mellan regeringen, C och L.

Vänsterpartiets ledning har i helgen lagt fast en plan för hur man ska gå vidare med hotet att försöka fälla regeringen. Om statsminister Stefan Löfven inte lyssnar på Vänsterpartiets krav tänker partiet agera före sommaruppehållet, uppger Ekots källor.

Vänsterpartiet är emot fri hyressättning i nyproducerade lägenheter, en av punkterna i Januariavtalet mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna, och har hotat att försöka fälla regeringen om det aviserade lagförslaget inte skrotas.
Vänsterpartiledaren Nooshi Dadgostar har sagt att hon är angelägen om att undvika en regeringskris, och att det viktigaste nu är att lösa frågan. Hon har också bett att få samtala med statsminister Stefan Löfven.

I helgen har Vänsterpartiets partistyrelse suttit i möte, och fattat beslut om vägen framåt. Enligt vad Ekot erfar, så kommer man att agera i misstroendefrågan redan före sommaren, om statsminister Stefan Löfven inte tar hänsyn till Vänsterpartiets krav.

”Det kommer att gå snabbt nu. Vi vill agera innan riksdagen går på ledighet”, uppger en Vänsterpartist efter helgens sammanträde.

Den 23 juni hålls den sista omröstningen i kammaren före sommaruppehållet, och för att hinna uppger flera vänsterpartister att man planerar att gå vidare redan nästa vecka.
Exakt hur Vänsterpartiets ledning tänker formulera sina krav till statsministern vill Ekots källor i dag inte berätta.
För att väcka en misstroendeförklaring i riksdagen krävs 35 ledamöter. Vänsterpartiet har 27 ledamöter och behöver alltså stöd från något annat parti för att få till en omröstning. Moderaterna och Kristdemokraterna har sagt att de inte tänker hjälpa Vänsterpartiet med namn.