POLITIK

Ekot erfar: Vänsterns krav på S – spelregler för framtida samarbete

1:58 min
  • Regeringen och Vänsterpartiet förhandlar fortfarande intensivt om hur Magdalena Andersson ska få stöd i en kommande statsministeromröstning.

  • Nu kan Ekot berätta att Vänsterpartiet - utöver sakpolitik - vill ha ett avtal om vilka spelregler som ska gälla om partierna ska samarbeta framöver.

  • Magdalena Andersson ska i morgon klockan 10 redovisa för talmannen hur det har gått med sonderingsuppdraget. Som det ser ut nu räknar de inblandade med att hon kommer att behöva begära mer tid.

Trots att samtalen partierna emellan har pågått hela helgen, och även i dag, så uppges det från båda läger gå trögt. Magdalena Andersson ska i morgon klockan 10 redovisa för talmannen hur det har gått med sonderingsuppdraget. Som det ser ut nu räknar de inblandade med att hon kommer att behöva begära mer tid.

Två av de frågor som Vänsterpartiet har lyft i förhandlingarna, för att släppa fram Socialdemokraternas nyvalda partiledare Magdalena Andersson som statsminister, är bättre sjukförsäkring och mer pengar till de sämst ställda pensionärerna.

Men för Vänsterpartiets del handlar det alltså inte bara om konkreta reformer, uppger i dag Ekots källor. Minst lika viktigt för partiet är att få ett erkännande. Partiet vill ha ett avtal med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, där det står klart att Vänsterpartiet ska få vara med och förhandla om politiken, om man - som i dag - är en del av regeringsunderlaget.

Tanken är att kontraktet ska gälla för resten av mandatperioden, men också framåt.

För Vänsterpartiet är det centralt att inte bli utestängda, som under Januarisamarbetet, där det uttryckligen slogs fast att partiet inte skulle få ha något inflytande över svensk politik, trots att deras röster behövdes för att släppa fram den Socialdemokratiska regeringen.

Budskapet från Vänsterpartiledaren Nooshi Dadgostar, när hon talade på Vänsterdagarna i helgen, var att hennes parti inte är en dörrmatta åt Socialdemokraterna.

- Vi är inte regeringens röstboskap eller Centerpartiets nickedockor, sade hon då.