Elbilar

Elbilsboomen i Tyskland skyndar på klimatomställningen

1:55 min

Försäljningen av elbilar har tagit stor fart i en rad länder under 2020, bland annat i Tyskland. Det har fått bedömare att tro att omställningen till ett hållbart transportsystem kan gå fortare än tidigare beräknat.

Ett av länderna där försäljningen närmast exploderade under de sista månaderna av 2020 är Tyskland.

– Jag är helt övertygad om att det här är rätt väg. Vi säljer extremt ofta elbilar, extremt många och det är superroligt, säger bilhandlaren Sebastian Päsler i Hamburg.

Han är inte ensam om att nu sjunga elbilens lov. I Tyskland, som är Europas största och viktigaste bilmarknad, såldes under december månad sju gånger så många elbilar som under samma månad året innan. Det betyder att elbilar den månaden utgjorde 14 procent av alla sålda bilar.

Och på flera håll runtom Europa känns den här utvecklingen igen. I Sverige var en tredjedel av alla nya bilar elbilar eller laddhybrider. Och i Norge, som länge varit ledande, var över hälften av nybilsförsäljningen rena elbilar. Den här snabba ökningen, särskilt i det bilkonservativa Tyskland, har överraskat bedömare.

Men för att den tyska transportsektorn ska klara sin del av de utsläppsminskningar som krävs för att nå EU:s klimatmål, så måste andelen sålda elbilar öka ytterligare. Enligt beräkningar från forskningsinstitutet Öko Institut så krävs det att redan om fem år så mycket som varannan såld bil i Tyskland är elektrisk.

Hör mer i Vetenskapsradion Klotet.