En farkost har landat på Mars

2:37 min

En farkost från USA har landat på planeten Mars. Den ska ta bilder och prover från planeten. Svenska forskaren Sandra Siljeström är med och jobbar med proverna. Det skulle vara fantastiskt att hitta prover som visar att det finns någon slags liv på Mars, säger hon.

– Det kan vara till exempel någonting som ser ut som en cell, eller om det är några kemiska signaler som indikerar liv. Någonting som indikerar liv skulle vara fantastiskt, säger forskaren Sandra Siljeström till programmet Studio Ett.

Igår torsdag landade farkosten på Mars. Det är den amerikanska rymdmyndigheten Nasa som har skickat dit den. Den kallas Perseverance, och är en robotbil. Den har kamera och flera instrument för att mäta saker. Den ska till exempel leta efter vatten, och om det finns tecken på liv.

Farkoster har landat på Mars flera gånger tidigare. Men det här är första gången en farkost ska samla in prover och skicka tillbaka till jorden. Det är alltså första gången som forskare kan undersöka prover från Mars. Men det kommer ta lång tid. Proverna kommer tillbaka till jorden om kanske 10 år. En annan farkost måste hämta dem.

Forskaren Sandra Siljeström jobbar på forskningsinstitutionen Rise i Sverige. Hon deltar också i arbetet med proverna son Nasas rymdbil samlar in på Mars. Hon är med och väljer ut vilka prover som ska samlas in och dokumenterar information.

Det är spännande att se om det finns tecken på liv på Mars, säger hon. Men man kan också lära sig mer om jorden när man lär sig mer om andra planeter, som Mars.

– Just nu har vi bara ett exempel som vi riktigt förstår, en planet, och det är jorden. Och om man studerar de andra planeterna så ser man ju andra system, säger forskaren Sandra Siljeström till Studio Ett.