RECENSION – TV

Recension: Scenes from a marriage på HBO

2:35 min

Nu har nyinspelningen av Ingmar Bergmans klassiska tv-serie "Scener ur ett äktenskap" premiär – berättelsen om kärleksparet som bryter ihop och bryter upp.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Scenes from a marriage
Regi och manus: Hagai Levi och Amy Herzog
I rollerna: Jessica Chastain och Oscar Isaac
Premiär: 13 september på HBO Nordic
Betyg: 4 av 5

”Ytterst intelligent, ungdomlig, framgångsrik, välbalanserad, sexig.”

Så beskriver sig Johan i Bergmans klassiska tv-serie ”Scener ur ett äktenskap”.

När amerikanen Jonathan beskriver sig själv i den israeliske serieskaparen Hagai Levis nyinspelning är det med helt andra ord:

”Jag är man, judisk och pappa till Ava.”

Hans fru Mira är en hotshot i något företag och längtar ut ur relationen. Men det är inte bara originalets traditionella könsroller som är ombytta. Den har ett helt annat förhållningssätt till den heterosexuella kärleksrelationen.

Ingmar Bergman ville i sann 70-talsanda visa hur den, som han sa, "borgerliga trygghetsideologin korrumperar människors känsloliv". Han plockade upp Ibsens och Strindbergs kritiska blick på tvåsamheten, och kryddade med en gnutta svartsynt humor.

I Hagai Levis version av ett äktenskap som styr mot avgrunden är det inte alls borgerligheten som är under lupp, kanske för att det 2021 är ett ideal att leva borgerligt.

Mira och Jonathan skildras från ett psykologiskt inifrånperspektiv och Levi verkar sympatisera med deras försök att älska och bli älskade. Det blir mer av en lovsång till den tålmodiga kärleken, än en skildring av kärnfamiljen som ett slagfält.

Jag som har svårt för oförsonligheten i originalet njuter av att få vrida och vända på vad passion, begär och närhet är tillsammans med två finlirande skådespelare och ett manus så välskrivet att dialognörden i mig gör high five.

Det här är inget för den som vill ha nyskapande drama. Det här är tv-godis för Esther Perel-generationen, alltså alla vi hobbypsykologer som gillar att prata om hur vi har det.