Pressmeddelande 2021-09-14

En kväll med Sveriges Radio – möt berättarna Gunnar Bolin, Farah Abadi och Johan-Mathias Sommarström

Dags för höstens första digitala ”En kväll med Sveriges Radio”. På torsdag 16 september kl. 19 samtalar kulturredaktionens Gunnar Bolin, P4:s Farah Abadi och mellanösternkorrespondenten Johan-Mathias Sommarström om sitt förhållande till berättandet. Kvällen direktsänds i Sveriges Radio Play och livestreamas med bild på sverigesradio.se/traffaoss.

Det kan handla om livsöden, dråpliga händelser eller dramatiska nyhetsskeenden. Sveriges Radio-rösterna Gunnar Bolin, Farah Abadi och Johan-Mathias Sommarström fängslar publiken på olika sätt med sitt berättande. Men hur får man fram de starkaste berättelserna? Vilka är utmaningarna i att föra fram andras vittnesmål? Och vilka berättelser har berört dem själva?

– Alla röster vi hör i radio som verkligen berättar från hjärtat berör. Men vi som arbetar professionellt med att framföra texter, eller tala fritt i våra program, får hitta egna strategier för att engagera lyssnarna. Här finns det få strikta regler, vi berör alla (förhoppningsvis) på våra egna specifika vis, säger Gunnar Bolin som också är kvällens samtalsledare.

”En kväll med Sveriges Radio” livesänds en gång i månaden och är ett tillfälle för lyssnarna att möta några av radiorösterna under underhållande och folkbildande former. Publiken ges möjlighet att delta och ställa frågor till de medverkande.

 
Tid: Torsdag 16 september kl. 19.00-19.50.

”En kväll med Sveriges Radio” direktsänds i Sveriges Radio Play och livestreamas med bild på http://sverigesradio.se/traffaoss och på Sveriges Radios Facebookkonto. Det går också att se och höra kvällen i efterhand på hemsidan och i appen.

Mer om Gunnar Bolin 
Gunnar Bolin är programledare och recensent på Sveriges Radios kulturredaktion. Just nu är han aktuell med nya podden Kulturlivet men har även hörts som ankare i Bergmanpodden. Han har varit korrespondent i Berlin och tävlat i SVT:s På spåret, han har fått Stora Journalistpriset för sitt berättande och har just kommit ut med sin andra bok.

Mer om Farah Abadi 
Farah Abadi är programledare för P4:s berättarprogram Karlavagnen. Där samlas varje kväll lyssnarnas historier från hela Sverige och världen. Farahs egen berättarglädje gav henne jobb på P3 Din gata och därefter på P3 där hon varit programledare för flera program. Hon har även varit programledare för Sommarlov i SVT och för Musikhjälpen fyra gånger. Tillsammans med Johan Glans har hon tävlat i SVT:s På spåret.

Mer om Johan-Mathias Sommarström
Johan-Mathias Sommarström fick i våras Publicistklubbens stora pris för sina skildringar av livsöden i konfliktområden. Han är korrespondent med bas i Istanbul och har rapporterat om den arabiska våren, från kriget i Syrien och konflikterna på Gazaremsan. Han är en av få utländska journalister som rapporterat från det krigshärjade Jemen. Han gör tillsammans med Cecilia Uddén och Johar Bendjelloul Mellanösternpodden som nyligen hade premiär.

Pressbilder:

Gunnar Bolin Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Farah Abadi Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Johan-Mathias Sommarström Foto: Sveriges Radio

För mer information, vänligen konktakta:

Anders Backlund, projektledare
anders.backlund@sverigesradio.se

Eva Sahlin, pressansvarig
eva.sahlin@sverigesradio.se 
070-684 18 52