En lyssnarfråga om kramar

1:08 min

En lyssnare oroas över rådet att kunna krama barn och barnbarn, och får svar från en infektionsläkare som forskar kring vaccin.

Lyssnarfrågan handlar om huruvida uppmaningen att krama barn och barnbarn kommer att leda till en våg av nyinskrivna på intensivvårdsavdelningen 14 dagar senare och leda till barn som är förtvivlade över att ha smittat sina mor- och farföräldrar.

Helena Hervius Askling, infektionsläkare på Karolinska universitetssjukhuset och som forskar kring vaccin på Karolinska institutet svarar så här i Vetenskapsradion Hälsa:

– Det är en onödig oro, som de beskriver här. Det här har vi faktiskt redan delvis facit på. Vi vet hur bra det har gått med vaccinen till exempel i Israel, och vi vet att vaccinen skyddar bra. Det ser vi nu i land efter land och studie efter studie, så man kan lite på det här rekommendationerna. Det kommer alltid att finnas sjukdomar i samhället och risker som man vill ta och inte ta, men att vi inte skulle kunna få tillämpa det här nu eftersom vi kan se att det fungerar i andra länder, det skulle vara orimligt.

Hör fler svar på lyssnarfrågor i Vetenskapsradion Hälsa kring vad som gäller för de som vaccinerats.