En man attackerade sju personer med kniv i Vetlanda

4:00 min

En man attackerade sju människor i Vetlanda igår onsdag. Flera av dem blev mycket svårt skadade. Mannen är nu misstänkt för flera försök till mord. Polisen undersöker också om det kan ha varit ett terrorbrott.

Vetlanda är en liten ort i Småland, med drygt 13 700 invånare. Attackerna hände i stadens centrum på eftermiddagen igår onsdag. En man högg människor med kniv på fem olika platser i staden. Sju män blev skadade. Flera av dem blev allvarligt skadade och har vårdats med intensivvård. Igår sa sjukvården att tre av dem hade skador som de kunde dö av. Men nu har läget blivit bättre för dem.

Polisen kom till platsen och sköt mannen i benet, och tog fast honom. Mannen är på sjukhus, men han är inte allvarligt skadad. Polisen ska snart förhöra mannen mer.

Mannen är 22 år gammal. Han kommer från Afghanistan, och har bott i Vetlanda sedan 2018. Han har blivit dömd till böter tidigare för ett narkotikabrott. Han hade använt drogen cannabis. Men han har inte dömts för några våldsbrott.

Igår kväll sa polisen att mannen var misstänkt för terrorbrott, men sedan ändrade de sig. Mannen är nu misstänkt för sju försök till mord. Åklagaren och polisen säger att det just nu inte finns något som säger att det var ett terrorbrott. Men polisen fortsätter att undersöka om det kan vara det. Det är viktigt att få veta motivet till brottet, alltså varför mannen attackerade människorna. Det säger polischefen Malena Grann.

– Vi utreder om det kan finnas eventuella terrormotiv. Motivbilden är en viktig del i utredningen, då den kan ha påverkan på brottsrubriceringen. Och vi utreder den noga, säger polischef Malena Grann.

Vetlanda är en ganska liten ort. Många invånare är chockade och ledsna efter attackerna. Kommunen har en grupp som jobbar med stöd vid kriser. De har öppnat en plats dit folk kan komma om de behöver stöd.

Bianca Larsson bor i samma hus som den misstänkte mannen. Polisen har varit i mannens lägenhet och undersökt den. Bianca Larsson säger att den känns obehagligt, och att hela Vetlanda är påverkat av den här händelsen.

– Ja det är ju olustigt, det är det. Och man tänker på de anhöriga och offren, och man hoppas att alla klarar sig. Så det har skakat om hela Vetlanda, har det gjort, säger Bianca Larsson.

Statsministern Stefan Löfven berömmer polisen för att de tog fast mannen snabbt. Han säger att rädsla och skräck inte får bli en del av vår vardag.

– Rädsla och skräck ska aldrig tillåtas att bli en del av vår vardag. Den som skadar Sverige, den som skadar människor här, ska hittas och ska ställas inför rätta, säger Stefan Löfven.