En man döms till fängelse för spioneri

2:23 min

En man döms för spioneri. Han döms för att han lämnat hemlig information om ett stort svenskt företag till Ryssland, och fått pengar för det. Mannen döms till fängelse i tre år av tingsrätten i Göteborg.

Mannen är 47 år. Polisen grep honom på en restaurang i Stockholm i början av 2019. Han hade ett möte med en rysk agent, eller officer från underrättelsetjänsten i Ryssland.

Mannen har jobbat som konsult för Volvo och Scania. Det är stora svenska företag som tillverkar fordon, som bilar och lastbilar. Mannen ska ha kopierat hemlig information om företagen och lämnat dem till den ryske agenten. Sedan ska han ha fått pengar för informationen.

Det kan vara ett hot mot Sveriges säkerhet om Ryssland får hemlig information om företag och hur de jobbar. Därför kunde mannen dömas för spioneri. Men han döms bara för informationen som han lämnade om företaget Scania. Tingsrätten säger att det inte går att bevisa att informationen om företaget Volvo kan skada Sveriges säkerhet.

Mannen förnekar brott. Han säger att han har träffat den ryska agenten och fått pengar, men att han inte har lämnat någon hemlig information. Hans advokat säger att de kommer att överklaga domen. Det rapporterar Ekot.

Det är ovanligt att någon döms för spioneri i Sverige. Men enligt Säkerhetspolisen, Säpo, är det vanligt med spioneri. Det finns flera agenter från Ryssland och andra länder som spionerar på svenska personer och företag, säger Säpo.