Palmemordet

En miljon kronor för att ta del av Palmeutredningen

1:58 min

Efter gårdagens uppmärksammade beslut att lägga ner Palmeutredningen, så kan nu vem som helst begära att få tal del av den omfattande förundersökningen. Men att få ut hela materialet kommer att kosta runt en miljon kronor.

På onsdagen beslutade chefsåklagare Krister Petersson att förundersökningen om mordet på statsminister Olof Palme 1986 ska läggas ned.

"Det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen. Den misstänkte har avlidit", står det i beslutet.

I och med detta kan allmänheten begära att få ta del av delar eller hela utredningen, som är en av världens största – och utgör 250 hyllmeter.

För en person med vana att läsa juridiska texter tar ca nio år bara att läsa igenom materialet, enligt Polismyndigheten, som har avsatt en särskild grupp för att utföra sekretessprövning av det material som begärs ut.

– Med anledning utav nedläggningen av förundersökningen är det väldigt väldigt många personer som har kommit in med begäran om att få ta del av olika handlingar. För att kunna hantera den efterfrågan har vi skapat en grupp som ska arbeta med det här. Den ska på bästa möjliga sätt ta hand om alla begäran.

Myndigheter tar ut en avgift vid utlämnande av handlingar, och priset för att få ut hela Palmeutredningen beräknas till en miljon kronor.

– Det kommer an på att materialet är så stort som det är. Det blir dyrt. Utredningen kommer att arkiveras här på polisen, säger Palmegruppens spaningsledare Hans Melander.

Per Hagström är expert på offentlighetsprincipen och redaktör för sajten Allmän handling.

– Det är som huvudregel två kronor per sida om man vill ha en kopia utlämnad från myndigheten. Det man har rätt att göra är att ta del av handlingen på plats på myndigheten, då kan myndigheten inte ta betalt, säger han.

När förundersökningen nu läggs ner kommer de fyra poliser som arbetat med utredningen att återgå till andra uppdrag inom polisens nationella operativa avdelning, NOA.

Det är ännu oklart hur polisen löpande ska bevaka tips som Palmemordet som inkommer, men det kommer att ske på något sätt, enligt Hans Melander.

– Om det är något som är väldigt hett så kan man återuppta förundersökningen, men det ska mycket till givetvis, säger han.